Друга хвиля е-декларування: чи витримає система бюрократичні війни чиновників?

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Історія з е-декларуванням триватиме й у 2017-му. Цього року відзвітувати про свої доходи мають ще більше чиновників.

Таку думку в ексклюзивному матеріалі «Примарний ефект. Коли насправді запрацює система е-декларування?» для «Слова і Діла» висловив політичний експерт Олександр Радчук.

«Минулого року відбулася так звана «перша хвиля» е-декларування.У «другу хвилю» 2017 року подати свої декларації мають усі ті суб'єкти декларування, які звільнилися минулого року, навіть якщо це сталося до 1 вересня, коли було запущене е-декларування. Подати е-декларації повинні всі особи, які мають стосунок до управління держресурсами в будь-якій сфері, чиновники виконавчої влади, всі виборні посади», – розповідає Радчук.

Однак, за його словами, проблема не в тому, щоб подати декларацію, а в тому, як пройде їх перевірка.

Результати діяльності НАЗК щодо перевірки декларацій невтішні. Досі не запущений сам механізм ефективної перевірки даних декларантів. Є ціла низка обставин, які можуть зірвати процес заповнення е-декларацій.

«Наприклад, за інформацією прем'єр-міністра, НАЗК не уклало жодної угоди щодо подальшої оренди серверів для е-декларацій. Про неефективну роботу НАЗК заявили також у Мін'юсті», – констатував політолог.

Своєю чергою, в НАЗК закликали не шукати саботаж там, де його немає, нагадав експерт.

Поки що, зазначив він, градус критики вдалося знизити. Але залишається ще одна важлива деталь – запуск програмного забезпечення для проведення автоматичного контролю Реєстру декларацій.

«Зараз затверджений відповідний Порядок проведення контролю та повної перевірки декларацій. У підсумку дані про невідповідності, які знайдуть у НАЗК, можна просто передати на розгляд НАБУ. Адже до появи цього документа особи, щодо яких тривала перевірка, могли оскаржити її результати в судах», – повідомив політолог.

Храм, квиток у космос і годинник від Святого Миколая: декларації, які здивували УкраїнуГодинник Парасюка від Святого Миколая, квиток у космос Філатова та храм Матвієнка – «Слово і Діло» зібрало найвідоміші декларації українських чиновників.

Також, припускає експерт, є ймовірність виникнення ще однієї проблеми, яка може поставити під загрозу систему е-декларування.

«Перевірити дані всіх декларантів «у ручному режимі» неможливо, а значить, потрібно запустити відповідне програмне забезпечення для автоматичної перевірки Реєстру декларацій. На це потрібні гроші, а в НАЗК вже заявили, що грошей на розробку та впровадження подібної автоматизованої системи в Бюджеті не передбачено», – пояснює Радчук.

Крім того, додав він, є низка питань щодо співробітництва НАЗК із Мін'юстом.

Поки що, на його думку, очевидно, що повноцінна перевірка е-декларацій відбудеться лише в разі вирішення всіх вищевказаних проблем, а значить, система ще довго не запрацює повноцінно.

«З іншого боку, якщо система не в змозі працювати ефективно, не виключено, що незабаром у суспільства виникне запитання: навіщо тоді щорічно виділяти сотні мільйонів гривень бюджетних коштів на таку недієздатну антикорупційну діяльність?», – резюмував Олександр Радчук.

Детальніше читайте в матеріалі «Примарний ефект. Коли насправді запрацює система е-декларування?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: