НБУ ставить боржників банків на особливий облік

Читать на русском
НБУ створює централізований кредитний реєстр боржників банків для акумуляції інформації про видані кредити.

Національний банк України акумулює інформацію про фізичних та юридичних осіб, на яких оформлені великі кредити, для чого створить централізований кредитний реєстр протягом 2017 року.

Про це йдеться в звіті НБУ про фінансову стабільність, оприлюдненому на сайті регулятора, передає «Слово і Діло».

В документі йдеться, що така практика є нормою для більшості розвинених країн. Крім того, дані таких реєстрів дозволяють банкам позбавитися інформаційної асиметрії, якісніше оцінювати платоспроможність потенційних позичальників і вести більш виважену кредитну політику.

В НБУ відзначають, що кредитний реєстр не замінить інформацію, яку збирають кредитні бюро про дрібні кредити фізичних осіб. Водночас надання банкам доступу до кредитного реєстру потребує врегулювання на законодавчому рівні.

Депутати змусять українців розплачуватися банківськими картамиУ Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає обмеження розрахунків готівкою до 14,5 тис. грн, що може призвести до відтоку покупців техніки та інших товарів з офіційних магазинів.

НБУ вказує, що така практика поширена щонайменше в 14 країнах єврозони, де державні кредитні реєстри співпрацюють із приватними кредитними бюро. Зокрема, в Австрії, Болгарії, Чехії, Румунії, Португалії.

Згідно зі звітом НБУ про фінансову стабільність, регулятор також виступає з пропозицією поступово збільшувати гарантовану суму відшкодування за депозитами фізичних осіб.

Нагадаємо, що Агентство США з міжнародного розвитку USAID розширило технічну допомогу Україні до $23,2 млн на реформу фінансового сектора, включаючи новий банківський нагляд, новий веб-сайт НБУ, проект cashless-економіки, фінансову грамотність.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: