Зарплатна революція: чи врятує «мінімалка» «соціалку»

Читать на русском
Максим Кречетовжурналіст, блогер

Чи випадково збіглося в часі оприлюднення мільярдних статків нашої влади (чинуш, а не бізнесменів!) і раптове рішення уряду подвоїти мінімальну зарплату до 3200 гривень? Зауважте, Кабмін вирішив задобрити лише працюючих, тобто активних людей, а ось пенсіонерам та іншим одержувачам соцвиплат залишається лише мріяти про додаткову пачку макаронів або кілограм цукру. Ось і нехай мріють, адже пенсіонери, самотні матері та інваліди навряд чи зможуть вийти на антикорупційний Майдан навіть якщо й захочуть, головне – щоб здорові й сильні люди цього не захотіли. Вибачте, але це міркування з розряду конспірологічних – перше, яке спало на думку після атракціону небаченої (й абсолютно несподіваної) щедрості уряду.

Такого різкого підняття розміру «мінімалки» не віщувало ніщо, в тому числі й поданий до парламенту проект Бюджету на наступний рік. Нам кажуть про виваженість і фундаментальний розрахунок перед ухваленням такого рішення, але до Бюджету тоді чому не внесли цей один із ключових показників? І Президент, який незадовго до цього говорив про боротьбу з бідністю в Україні (яка так само вічна, як і корупція), передрікав збільшення МЗП лише на 20-30 відсотків, та й то – невідомо коли. Загалом, у турботу про народ не віриться взагалі, тим більше, якщо співставити плюси та мінуси такого кроку. Чим ми ій займемося.

Перспективи найближчі

Експерти відразу ж посилаються на схожі випадки з нашої новітньої історії: різке збільшення «мінімалки» в 2006-2007 роках стало однією з передумов кризи 2008 року. Чого очікувати зараз? Як мінімум інфляції та зростання цін. Причин для цього дві: по-перше, в народу (тобто у споживачів) з'явиться більше грошей. А по-друге, свої додаткові витрати (через збільшення зарплат своїм працівникам і, відповідно, платежів за них до Бюджету) виробник також закладе в ціну товарів і послуг. За інфляцією піде девальвація (і грошовий верстат включити доведеться), що в підсумку призведе до того, з чого почали – за подвоєну зарплату людина зможе купити стільки ж, скільки й за попередню.

За рахунок кого піднімуть «мінімалку» та до чого це призведе – економістГолова Комітету економістів України розповів, чи є підстави та ресурси для підвищення мінімальної заробітної плати.

А ще потрібно врахувати, що у зв'язку зі зростанням доходів зменшаться й субсидії на оплату комунальних послуг, і люди більше будуть витрачатися ще й на це. Найбільше в цій ситуації постраждають уже згадані пенсіонери та інші «соціальники». А все тому, що МЗП відв'язали від прожиткового мінімуму (який не підвищують), а пенсії та соцвиплати залишаються прив'язаними до нього! Прем'єр-міністр Гройсман порадував сьогодні, що пенсії в грудні підвищать на 10%. Ну слава Богу! Мінімальна пенсія, наприклад, зросте з 1130 до 1247 гривень. І на тому спасибі?

Перспективи далекі

А тепер увага! Для того, щоб повною мірою усвідомити логіку заяви міністра фінансів Олександра Данилюка, знадобляться серйозні розумові зусилля. Отже, знаєте звідки візьмуться гроші для підвищення зарплат? Ми самі собі їх заплатимо! Чи не розумієте? Ось дослівна цитата: «додаткових витрат із Бюджету не передбачено. Це (підвищення МЗП – Ред.) фінансується за рахунок того, що частина зарплат виходить із тіні, і на ці зарплати будуть сплачені додаткові податки, за рахунок яких буде збільшення мінімальної зарплати». А невже міністр фінансів (!) не знає, що прибутковий податок із зарплат йде до місцевих бюджетів, а єдиний соціальний внесок (ЄСВ) – до Пенсійного фонду? Але не до центрального Бюджету.

Є ще одна неприємна несподіванка для міністра фінансів. Ось він говорить: «Понад 2,5 мільйони осіб у приватному секторі отримають збільшену зарплату в 3200 гривень і це призведе до того, що будуть виплачуватися додаткові податки до Бюджету». Пане міністре, а хто Вам сказав, що приватний сектор ось так просто візьме й подвоїть усім двом із половиною мільйонам працівників зарплату вдвічі?! Це більше трьох із половиною мільярдів гривень лише на зарплати, а додайте ще ЄСВ і прибутковий податок! Якщо в наших правителів у тумбочках і на рахунках не один мільйон, то їм здається, що й бізнес так само жирує? Особливо малий і середній, у якому якраз і платять багатьом «мінімалку». Безробіття зросте, тіньова зайнятість – також (неповний робочий день), мікробізнес або закриється взагалі, або також сховається в тіні від соціальних експериментів уряду, тож база оподаткування навряд чи зросте. Хоч до ворожки не ходи.

Перспективи туманні

Отже, центральний Бюджет, скоріш за все, втратить від подвоєння МЗП (дай Бог, щоб я помилявся!). Пенсії прем'єр-міністр сьогодні, суворо й рішуче насупивши брови, пообіцяв «осучаснювати», але жодної конкретики не озвучив. А знаєте в чому проблема? Кількість пенсіонерів –– стабільна, й пенсії доведеться підвищити ВСІМ. Якщо працівників можна скоротити або перевести офіційно на неповний робочий день (щоб не платити підвищену МЗП), то пенсіонерів куди подіти? А дефіцит Пенсійного фонду лише цього року складає 146 мільярдів гривень! Порівняйте: на оборону цьогоріч виділено 100 мільярдів... Заповнюють дефіцит за рахунок Бюджету, а такого бути не повинно. Тобто підвищення пенсій – це автоматичне збільшення і без того величезної діри в Бюджеті. Ось цю діру, зокрема, й хочуть частково залатати, збільшивши базу оподаткування (тобто зарплати) й отримуючи більше відрахувань по ЄСВ. Сьогодні на 10 мільйонів тих, хто робить відрахування до Пенсійного фонду, припадає 12 мільйонів тих, хто отримує пенсії! Це означає, що за солідарною системою пенсійного забезпечення поколінню сорокарічних платити в майбутньому пенсії буде абсолютно нічим! Перехід від солідарної системи до накопичувальної може допомогти? Ні! Хто понесе гроші в накопичувальні пенсійні фонди за ситуації, коли під носом НБУ постійно зникають банки, й при тому, що наші правителі зберігають свої мільярди в мішках, а не в банках?!

Гройсман розповів, де візьме гроші на підвищення мінімальної зарплатиЯкщо вивести з тіні економіку, гроші на підвищення мінімальної зарплати знайдуться самі, повідомив Гройсман.

Щоправда, прем'єр-міністр сьогодні порадував, що зарплати суддів та іншої нашої еліти «відв'яжуть» від «мінімалки» й їхня платня тепер не подвоїться. Однак після прочитання декларацій за жодного суддю можна не переживати. Але, може, хоч люди з великими зарплатами, якщо не виграють, то й не програють від зарплатної революції? А ось і програють, проте, на щастя, не всі. Ті, в кого зарплата зараз перевищує 35 тисяч гривень (25 «мінімалок»), не платять єдиний соціальний внесок. Для IT-сектору, менеджерів високого рівня, затребуваних фрілансерів та самозайнятих людей це зовсім не захмарні суми. Але тепер не платитимуть лише ті, хто отримує понад 80 тисяч (керівники бізнесу й керівники країни та великих держпідприємств), а всі інші повинні будуть розщедритися. Тобто їм простіше піти в тінь, а IT-шникам – стати податковими резидентами іншої країни.

То чи є позитив від дворазового підвищення мінімальної зарплати? Так, короткочасний: для бюджетників (яких скорочувати не будуть, на відміну від приватного сектора) й доти, доки для них діятимуть субсидії на «комуналку» та їхню надбавку не «з'їдять» інфляція з девальвацією. Тобто, отримавши «під ялинку» подвоєння зарплати, вони будуть радіти й дякувати уряду кілька місяців. Якщо саме в цей період раптом відбудуться позачергові вибори до парламенту, то правляча коаліція зможе вдало конвертувати цю подяку на голоси виборців. А потім? Але хто ж так далеко заглядає? «Потім» бувають різні – в когось Ростов-на-Дону, а в когось і американська в'язниця транзитом через Панаму (може хто не пам'ятає, але такий кульбіт викинув 18 років тому колишній наш прем'єр-міністр Павло Лазаренко).

Максим Кречетов, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: