Падіння гривні та штучна девальвація: експерт розповів, що буде з валютним курсом

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Курс гривні буде коливатися, тому що її девальвація вигідна для виконання Бюджету.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, аналізуючи закладений у Держбюджет курс валют на рівні 27,2 грн/дол. та прогноз Світового банку щодо ризику девальвації гривні.

«Такий Бюджет веде до того, що темпи зростання будуть менші, ніж у США, інфляція буде значно вищою, а це означає, що незначна девальвація неминуча. Тільки тоді, коли темпи економічного зростання України будуть на одному рівні зі США, а інфляція (становитиме – Ред.) значно менше 10%, тоді гривня може посилюватися проти долара», – окреслює ситуацію економіст.

Однак, зауважив він, таке економічне зростання можливе за умови притоку прямих іноземних інвестицій та західних кредитів від приватного сектору.

«Зараз такого прориву не передбачається. Відповідно буде девальвація, хоча вона не буде різкою», – додає Савченко.

Крім того, НБУ наразі скупляє валюту та лімітує гривню. Якби Нацбанк не підтримував долар, то гривня б укріпилась відчутніше.

«Абсолютно реалістично, що гривня могла би дійти до позначки 24 грн/дол, але це не вигідно експортерам, фінансовому сектору, оскільки в такому випадку буде складно виконувати Бюджет. Велика частина коштів у Бюджет надходить якраз за рахунок девальвації, інфляції. Якщо цих факторів не буде – дефіцит буде важко виконати», – пояснює економіст.

«Штучно буде незначна девальвація гривні, але до рівня 30 грн/дол., швидше за все, не дійде», - припускає Савченко.

Нагадаємо, 20 жовтня Верховна Рада 230 голосами ухвалила проект Державного бюджету-2017 у першому читанні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: