Експерт: влада боїться масштабних комунальних неплатежів

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Ніхто з представників влади не скаже правди про те, чим обернеться підвищення тарифів і запровадження розстрочки на оплату комунальних послуг – хоча би з тієї причини, що у них немає прорахунків, що буде з українською економікою. Але говорити щось вони таки мусять.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів колишній міністр енергетики Олександр Гудима, аналізуючи заяву Глави НАК «Нафтогаз» Андрія Коболєва про те, що масових неплатежів населання за спожитий газ не буде.

«В тій частині, що забезпечена Бюджетом, можна сказати, що якимось дивом субсидії потраплять до НАК «Нафтогаз», але є ще 40% населення, які не мають субсидій. При тому, що це не гарантовано багаті люди, а й та бідота, яка не може в силу певних бюрократичних причин оформити собі субсидію», – розповідає Гудима.

Той факт, що Кабмін запропонував розстрочку на оплату житлово-комунальних послуг, означає, що Мінсоцполітики розуміє настрої населення, яке буде не в змозі платити.

«Це визнання, що люди будуть не в змозі платити, а відтак їм пропонують: заплатите до літа», - вважає він.

«Українці – ментально слухняні громадяни. Часто пенсіонер першою справою йде в ощадкасу платити за газ, не залишаючи майже коштів для життя. Тепер нам пропонують платити пізніше та бути залежними», – зауважує спеціаліст.

Коболєв та інші чиновники, як вважає експерт, не усвідомлюють багатьох факторів – приміром, те, яким буде об'єм кризи неплатежів. За 25 років незалежності країна такої ситуації ще не переживала.

«Те, що держава пропонує розстрочку означає, що влада боїться, що криза неплатежів буде дуже значною», - резюмує Гудима.

Нагадаємо, ще влітку віце-прем'єр-міністр Павло Розенко заявляв, що субсидії будуть виплачені всім, хто їх потребує та пообіцяв, що в Держбюджеті-2017 на субсидії буде передбачено не менше 52 млрд грн.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: