Влада, говорячи про європейські тарифи на ЖКП, забуває про європейські зарплати – експерт

Читать на русском
Валентин Землянськийексперт з питань енергетики

У законопроекті немає нічого кардинально нового, що якимось чином могло б позначитися на ринку.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів незалежний експерт із питань енергетики Валентин Землянський, аналізуючи ситуацію з тарифоутворенням.

«З урахуванням формування комісіонерів-членів НКРЕКП, не варто чекати глобальних змін найближчим часом, тому що контроль з боку Президента зберігся, як і раніше», – констатував Землянський.

Експерт переконаний, що доти, доки в нас не буде змінена модель ринку, нічого не зміниться.

Тарифи на електроенергію: як зміняться ціни з вересня?В Україні було заплановано шість етапів підвищення тарифів на електроенергію, чотири з яких вже відбулися.

«По суті, НКРЕКП – це той орган, який здійснює контроль за фінансами у сфері електроенергетики, адже в нас повністю зарегульований ринок, а головним розпорядником коштів і суб'єктом, який встановлює тарифи, є держава», – пояснив він.

Все необхідне прописано в третьому енергопакеті, але для цієї моделі потрібен перехідний період.

«Ринок має бути готовим, а найголовніше – економіка. Наша економіка не готова до реформ», – підкреслив фахівець.

У нас немає платоспроможного ринку, тому що в підсумку за всі реформи платить кінцевий споживач.

«Для того, щоб це можна було зробити, потрібно мати можливість збільшити платоспроможний попит на доходи населення. Тоді це запрацює», – додав експерт.

«Проблема в тому, що немає паритету між цінами та доходами. Йде маніпуляція в риториці, коли говорять про європейські тарифи, забуваючи про європейські зарплати. На будь-яку криву тарифів завжди потрібно накладати доходи. Тоді стає зрозумілим паритет. Якщо, умовно кажучи, в країнах ЄС цей паритет не перевищує 20% від доходів, то в нас на сьогодні обсяг «комуналки» становить 41% від доходу, що є неприйнятним за правилами того ж ЄС», – проаналізував ситуацію Валентин Землянський.

Нагадаємо, з 1 липня тарифи на житлово-комунальні послуги підвищилися в Україні майже вдвічі.

1 вересня в Україні відбувся черговий етап підвищення тарифів на електроенергію на 21-23%. Пільговий тариф діє лише на перші спожиті 100 кВт⋅год.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: