День захисника України: соціальний портрет українського військового

Читать на русском

Завтра, 14 жовтня, країна святкуватиме запроваджене минулоріч свято – День захисника України. «В багатому на подвиги літописі українського воїнства безліч битв і дат, гідних стати Днем захисника Вітчизни. Я наголошую, Україна більше ніколи не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої», – заявив 24 серпня 2015 року Президент України Петро Порошенко і скасував указом святкування Дня захисника Вітчизни 23 лютого, встановивши нову святкову дату.

На відміну від мирних років, тепер в Україні справді є кому святкувати це свято: станом на кінець вересня статус учасника бойових дій офіційно отримали понад 170 тисяч людей. За наявними статистичними даними «Слово і Діло» вирішило скласти соціальний портрет типового захисника України.

Так, середній вік військовослужбовця ЗСУ складає 36 років, він, як правило, одружений або перебуває у тривалих стосунках та має неповнолітню дитину. Представляти він може будь-який регіон України, при цьому вільно володіє українською та російською мовами, має середню спеціальну або вищу освіту. Також середньостатистичний військовослужбовець є православним християнином, а от у питаннях політики не звик ні на кого покладатися й не довіряє жодній політичній силі.

Герої України: історія найвищої відзнаки країниІз 423 володарів ордену «Золота Зірка» 137 отримали його з рук п’ятого Президента Петра Порошенка.

До слова, підтримати військових можна не лише на словах, але й на ділі: сьогодні, 13 жовтня, в Міністерстві охорони здоров’я з 10:00 до 14:00 працюватиме пункт збору крові для поранених військовослужбовців.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» опублікувало серію інфографік, присвячених техніці та озброєнню ЗСУ. Остання стосувалася летальної зброї, наявної в українських військових.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: