Що таке «теплі» кредити та як їх отримати?

Читать на русском

6 жовтня державні банки «Ощадбанк» та «Укргазбанк» поновили припинену 6 липня програму видачі фізичним особам так званих «теплих» кредитів – коштів на матеріали та техніку для забезпечення енергозбереження та енергоефективності осель. Скористатися ними можна за низки умов і для різних категорій громадян вони різні. Так, наприклад, членам об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, серед яких є пільговики, держава компенсуватиме від 40 до 70% від тіла кредиту, учасникам інших ОСББ – 40%, фізичним особам – 35%.

Сума кредиту має бути в межах від 1 тис. до 50 тис. грн, початковий внесок – 10%. Регламентований державою термін погашення позики складає від 1 до 3 років, при цьому річні відсотки складатимуть 24,5%, але можливе дострокове погашення. Для отримання кредиту потрібно надати банку рахунок-фактуру на матеріали, паспорт, ідентифікаційний код, довідку про доходи. Вторинним длокументом є рішення банку, яке направляється фінустановою до Держагентства енергоефективності.

На практиці весь процес виглядає так: фізична особа отримує в магазині чи у виконавця робіт рахунок-фактуру на енергоощадні матеріали, обладнання й подає її разом з іншими документами до банку. Фінустанова перевіряє платоспроможність особи й укладає з нею кредитний договір, після чого перераховує суму кредиту на рахунок продавця чи виконавця робіт. Далі отримувач кредиту надає банку чек або видаткову накладну, а той своєю чергою формує зведений реєстр кредитів і подає його до Держагентства з енергоефективності. Останнє перераховує кошти на компенсацію тіла кредиту банку, а той зараховує їх на рахунок фізособи.

Як уже писало «Слово і Діло», за прогнозом міністра регіонального розвитку Геннадія Зубка, до програми «теплих» кредитів долучаться орієнтовно 200 тис. українських родин, а загалом у Держбюджеті на 2016 рік передбачено 793 млн грн для її реалізації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: