Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень демобілізації

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Цього тижня в Україні відпускали солдатів додому, в ООН та Амстердамі забезпечували Путіну почесне місце в пантеоні світових терористів, а в залі Верховної Ради намагалися закрити двері, щоб не дати народним обранцям можливості втекти й саботувати відставку суддів-зрадників.

«Дембель» шостої хвилі і призов строковиків

Почнемо з головної військової новини тижня: у вівторок, 27 вересня, був опублікований підписаний Президентом указ про демобілізацію військовослужбовців так званої шостої хвилі мобілізації. До кінця жовтня кілька десятків тисяч військових повернуться до своїх родин. Шоста хвиля мобілізації була останньою. Після її відходу на фронті залишаться тільки контрактники: солдати строкової служби в Україні в зону АТО не їдуть. До слова, у останніх в суботу, 1 жовтня, почався плановий призов.

Вето на законопроект про демобілізацію частини контрактників

А ось на законопроект, який дозволяв військовим достроково розривати контракти, укладені «до кінця особливого періоду», Президент наклав вето. Причина – в поправці, внесеній до закону «з голосу» народним депутатом від «Самопомочі» Тарасом Пастухом, яка дозволила б піти з армії і звичайним контрактникам (деталі можна дізнатися тут). Таким чином, на передовій би просто оголилися значні ділянки фронту. Тепер проект повернеться в Раду і буде доопрацьовуватися.

Звільнення суддів і судова реформ

Суддів у нас, як відомо, призначає як Президент (на перший п'ятирічний термін), так і Рада. Звільнити ж суддю може лише той орган, який його призначив. З 1 жовтня в Україні стартує судова реформа, і ці норми частково зміняться. Але ця реформа вимагає окремого кваліфікованого матеріалу і ми не будемо включати її в цей огляд.

Судний день у ВР: експерт розповіла, яких суддів відстоював БПППолітичний експерт проаналізувала голосування у ВР за звільнення суддів і пояснила, чому вони можуть відновитися на посадах.

А ось що ми до нього включимо, так це історію про звільнення суддів, що «замаралися». В першу чергу – тих, хто порушив присягу, фабрикуючи справи проти учасників Євромайдану. Звільнити їх було необхідно до зміни порядку, тобто до кінця вересня. І це викликало проблеми. З тими, кого призначав Президент, все було простіше. Ще в неділю, 25 вересня стало відомо, що окремим президентським указом звільнено з посад суддів Шевченківського районного суду Києва Світлана Гайдук і Наталя Гриньковська, а з посади судді Голосіївського суду столиці був звільнений Максим Фролов. Причина у всіх випадках – пункт 5 частини 5 статті 126 Конституції України – порушення присяги судді під час подій Євромайдану.

Складніше було з тими, для звільнення кого була необхідна згода Верховної Ради. 29 вересня, в четвер, була зібрана позачергова сесія парламенту. Поспішали. Настільки поспішали, що, можливо, дали суддям можливість скасувати прийняте рішення як порушення процедури: відповідно до неї, їх повинні були попередити за три дні і викликати в парламент, чого зроблено не було.

Як би там не було, саме голосування виглядало дуже плачевно. На позачергову сесію зібралося дуже мало народних депутатів. Спікер Андрій Парубій зі шкіри геть ліз, ставлячи постанови щодо звільнення суддів на голосування десятки разів, а також закликаючи загнати всіх до зали та закрити її двері. Постановам, як на зло, для ухвалення регулярно не вистачало всього по кілька голосів. До кінця дня зусилля спікера все ж не були марними: 29 із 32 запропонованих Раді суддів все-таки вирушили у відставку.

Доповідь щодо MH17 вийшла в невдалий для Росії момент. Якраз зараз її звинувачують у знищенні гуманітарного конвою і інших військових злочинах в Сирії. Як західні дипломати, так і міжнародні медіа дуже різко змінили свою риторику щодо РФ. New York Times і зовсім випустила редакційну статтю з промовистим заголовком «Держава-бандит Володимира Путіна».

Візит президента Ізраїлю

27 вересня до України приїхав президент Ізраїлю Реувен Рівлін. Нагадаємо, Ізраїль – парламентська республіка, і президент у ній наділений швидше представницькими і церемоніальними функціями. Власне, для цього Рівлін до нас і прибув – аби вшанувати пам'ять загиблих в Бабиному Яру у 75-ті роковини трагедії. Однак у якийсь момент високий гість спровокував скандал: під час виступу у Верховній Раді заявив, що українці взагалі, і ОУН особливо, були пособниками у знищенні гітлерівцями близько 1,5 мільйона євреїв. Ця заява викликала бурю обурення навіть серед українських націонал-демократів, не кажучи вже про націоналістів. І спричинила новий виток історичних обговорень зі взаємними звинуваченнями. Рівлін же вже наступного дня був змушений повернутися в Ізраїль. Там на 94-му році життя помер набагато більш тонкий і обережний лідер держави – екс-прем'єр і екс-президент Ізраїлю Шимон Перес. Попрощатися з ним вирушив і Президент України Петро Порошенко.

Доповідь щодо рейсу МН17

Зазвичай ми тут про міжнародну політику не пишемо, але тут випадок особливий. Міжнародна слідча група опублікувала попередні дані розслідування по знищенню Боїнга рейсу МН17. Найважливіший висновок: так, літак був збитий ракетою 9М38, випущеної з ЗРК «Бук» в районі села Первомайське Донецької області – тобто, з території, контрольованої бойовиками «ДНР». Причому сам «Бук» був привезений з РФ, і, що найважливіше, вивезений туди ж після катастрофи. Фактично це пряме звинувачення на адресу РФ – з одночасним доказом присутності в Україні їх військ і озброєнь.

Катастрофа «Боїнга» MH17: офіційна версія слідчої групи«Слово і Діло» підготувало інфографіку за офіційними даними слідчої групи щодо катастрофи Boeing MH17.

Треба сказати, що доповідь вийшла в невдалий для Росії момент. Якраз зараз її звинувачують у знищенні гуманітарного конвою і інших військових злочинах в Сирії. Як західні дипломати, так і міжнародні медіа дуже різко змінили свою риторику щодо РФ. New York Times і зовсім випустила редакційну статтю з промовистим заголовком «Держава-бандит Володимира Путіна». Ми присвятили цій зміні тону окремий матеріал.

Ще ближче до безвізу

А поки суд та діло, Комітет Європарламенту з громадянських свобод і внутрішніх справ проголосував за внесення України до списку країн, з якими ЄС вводить безвізовий режим. Це – ключовий комітет, що у випадках попередніх країн визначав долю вступу. Тепер необхідно пройти голосування в Європарламенті і отримати сприятливе рішення Ради ЄС.

Нові паспорти

З 1 жовтня в Україні починається поступовий перехід на нові біометричні паспорти. Паперові ходитимуть паралельно з ними до 2020 року. Видача нових паспортів буде проводитися в місцевих відділеннях ГМС і Центрах надання адміністративних послуг. Для щасливих жителів Дніпра і Тернополя, що вчасно підметушилися, буде доступне замовлення через Інтернет. Для 14-річних українців (так, тепер паспорт видаватимуть у 14) оформлення паспорта буде проводитися безкоштовно, а іншим доведеться викласти 145 гривень. Зате на новому паспорті буде ідентифікаційний код, і, за бажанням, цифровий підпис. А ось чого там, за попередніми даними, не буде – то це позначки про шлюб. За необхідності свідоцтва про шлюб будуть видаватися разом із ним окремо.

Насіров проти iPhone

Глава Державної фіскальної служби Роман Насіров вирішив налякати всіх власників сьомих айфонів в Україні. І заявив, що, оскільки даний апарат у країні ще не сертифікований, всі наявні на руках пристрої – контрабанда, і можуть бути вилучені як речові докази. Власники айфонів якось не дуже злякалися, а спритні користувачі соцмереж навіть пригадали, що раніше Насіров з'являвся на людях з іншим продуктом компанії Apple – годинником Apple Watch. Також несертифікованим.

Мільярд під гарантії США

Ще 22 вересня Міністерство фінансів України розмістило єврооблігації на 1 млрд доларів під гарантії США за найнижчою в історії України ставкою в 1,471%. А через тиждень, 29 вересня, міністр фінансів України Олександр Данилюк повідомив про надходження на рахунок держави цього мільярда.

Гвардію – на контракт

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков же заявив про намір повністю перевести Національну гвардію України на контрактну основу. На цю мить уже 74% військовослужбовців у складі НГ перейшли на контракти. В основному – на 4-5 років.

Хроніки окупації

В окупованому Криму триває переслідування кримських татар – як на неофіційному, так і на офіційному рівнях. 25 вересня зник син члена Меджлісу Ремзі Османов, а 28 вересня в окупованому Сімферополі невідомі викрали завідувачку відділенням лікарні ім. Семашко Діляру Місіратову, чиї сини воюють в АТО на боці українських військ. Наступного дня, 29 вересня, Верховний суд Росії визнав законним рішення «Верховного суду Криму» від 26 квітня про визнання Меджлісу кримських татар екстремістською організацією і заборону його діяльності. Подібне рішення в Києві, ясна річ, визнали неправомірним. З окремою заявою про невизнання подібної провокації виступив і Вашингтон.

Тим часом на окупованій території Донецької області триває цирк. «МГБ» терористів влаштувало облаву на «батальйон Ангел» – групу осіб під керівництвом москвича Олексія Смирнова, яка, за його твердженням, займалася доставкою гуманітарної допомоги на окуповані території. Та ось тільки, про всяк випадок, робили це вони з автоматами за плечима. За що і поплатилися. Минулого тижня ряд членів «батальйону» зникли безвісти, а цього – було опубліковане відео, на якому Смирнов слізно каявся і обіцяв більше з автоматом не шастати.

Тим часом у низці пунктів почалося відведення військ від лінії розмежування – під керівництвом ОБСЄ і за заздалегідь узгодженим з ними планом. За планом як українські війська, так і банди терористів, повинні були відійти від лінії розмежування в трьох ключових точках. На практиці ж відхід стався тільки в районі населеного пункту Золоте на Луганщині. Відведення військ у районі Петровського (Донецька область) і Станиці Луганської на момент написання матеріалу ще не відбулось.

Віктор Трегубов, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: