Чим би дитя не тішилося: неординарні покупки державних установ через ProZorro

Читать на русском

З 1 серпня всі державні установи, що є розпорядниками коштів платників податків, здійснюють закупівлі виключно через електронну систему ProZorro. За рік, що система працювала в тестовому режимі, державі вдалося зекономити 2,6 млрд грн. Тепер же, коли ProZorro запроваджена у всіх без винятку державних установах, що фінансуються з Бюджету, посадовці очікують шаленої економії коштів. Втім, є речі, на яких чиновники економити не звикли – йдеться як про різні дрібнички, так і про послуги недешевих спеціалістів. Саме про ці, організаційні, а іноді й просто протокольні витрати й вирішило розповісти «Слово і Діло».

Так, Міністерство закордонних справ у серпні 2016-го купило через ProZorro 3 комп’ютерні сервери за 600 тис. грн, замовило друк 500 буклетів Awesome Ukraine та придбало 6 кримсько-татарських прапорів (усе разом обійшлося в 52,5 тис грн.), а також обзавелося 18 Державними прапорами України, за які заплатило 10 тис. грн.

Міністерство юстиції через ProZorro придбало чимало послуг. Це, зокрема, підтримка реєстрів протягом 3 місяців за майже 62,6 млн грн, представлення інтересів України в апеляційному суді Парижа за 10,1 млн грн та Окружному суді Нью-Йорка за 3,75 млн грн. Також сплатив через електронну систему Мін’юст за захист інтересів держави в газовому арбітражному спорі з Татарстаном (майже 3,4 млн грн лише за серпень).

Український парламент же в останній місяць літа придбав через інтернет 140 квадратних метрів килимових доріжок за 200 тис. грн, 17 відеокамер за 199 тис. грн, замовив 913 медалей до грамот за 172 тис. грн і 214 книг за 50 тис. грн.

Інфографіка створена за матеріалами «Сегодня.ua».

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» писало про рекордний за сумою закупівель тендер, здійснений через ProZorro УМГ «Прикарпаттрансгаз».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: