Чи подорожчає паливо на АЗС через дизельне ембарго РФ?

Читать на русском
Сергій Куюнгенеральний директор «Консалтингової групи А-95»

На цю мить усі поставки дизпалива з Росії в Україну зупинені – і залізницею, і нафтопроводом.

Про це на своїй сторінці в Facebook, повідомив директор консалтингової компанії «А-95» Сергій Куюн, передає «Слово і Діло».

На думку фахівця, справжні причини такого рішення назвати складно, але основні риси вже зрозумілі.

«Якщо узагальнено, то, скоріш за все, йде процес вибудовування росіянами повністю контрольованої вертикалі цих поставок з метою контролю як за використанням ресурсу, так і за тим, щоб заробіток на цих поставках залишався в правильних людей. Минулого року основним нововведенням стала заборона на використання російського продукту в Україні у військових цілях. Тепер, судячи з відомостей, що надходять, цей контроль буде посилено через нових контрагентів, які будуть вирішувати, кому дати й скільки», – пояснює він.

Окремим питанням, додав спеціаліст, залишається використання зібраних з українського ринку коштів.

«Чи буде це фінансування потрібних Кремлю українських політичних партій і рухів, чи відновлення Донбасу, чи щось іще – це вже не має значення. На благо України це навряд чи буде використано. Лунають прізвища Медведчука, Курченка, але чіткого розуміння поки немає», – підкреслив Куюн.

Щодо ціни, то, на його думку, багато залежатиме від того, як швидко відновляться поставки з Росії та в якому обсязі. Не виключено, що за окремими контрактами робота реанімується вже днями.

З огляду на те, що ми на піку споживання, скоріш за все, кілька тижнів буде певна цінова турбулентність.

«З урахуванням того, що передумови до зростання були й до цих подій, уникнути її не вдасться. Але водночас якихось трагічних масштабів очікувати не варто», – припускає він.

Минулого року для автомобілістів заміна російського продукту на польський, литовський і «морський» пройшла взагалі непомітно.

Крім того, сумнівно, що буде дефіцит, оскільки продукт у виробників є, але на його закупівлю знадобиться 2-3 тижні.

Нагадаємо, це вже друге дизельне ембарго РФ. Вперше Росія запровадила обмеження на постачання в жовтні минулого року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: