Насалик розповів, скільки блоків українських АЕС отримують паливо від Westinghouse

Читать на русском
Westinghouse постачає паливо на перший, другий, третій, четвертий блоки Запорізької АЕС, а також другий і третій – Південноукраїнської АЕС.

Виробник паливних збірок для АЕС Westinghouse Electric наразі поставляє ядерне паливо вже на 6 із 15 енергоблоків АЕС України.

Про це в середу заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик в ефірі телеканалу «112 Україна», передає «Слово і Діло».

«З 15 блоків (українських АЕС 0 Ред.), які працюють, уже шість переведені на альтернативне паливо, яке буде поставлено Westinghouse», – повідомив міністр.

Насалик уточнив, що на паливо Westinghouse перейшли перший, другий, третій, четвертий блоки Запорізької АЕС, а також другий і третій – Південноукраїнської АЕС. Більшість із цих шести блоків працюють на змішаному паливі як від Westinghouse Electric, так і від традиційного постачальника – російської ТВЕЛ.

За словами міністра, п'ятий блок Запорізької АЕС, який працює лише на ядерному паливі Westinghouse, був запущений півтора місяця тому.

Нагадаємо, НАЕК «Енергоатом» і Westinghouse з 2000 року співпрацюють із проектом впровадження на українських АЕС американського ядерного палива. В квітні 2012 року на третьому енергоблоці Південноукраїнської АЕС було виявлено розплав оболонки паливних касет американського виробництва. В компанії це пояснили недопрацюваннями в зв'язку з використанням паливних збірок Westinghouse разом із паливними збірками ТВЕЛ.

Як повідомлялося раніше, Westinghouse Electric підписала меморандум про взаєморозуміння з ПАТ «Турбоатом», метою якого є координація та співпраця для збільшення потужності українських АЕС.

«Слово і Діло» зафіксувало 23 обіцянки міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігоря Насалика, з яких він поки встиг виконати лише одну. Більшість обіцянок міністра перебувають у процесі виконання, тому говорити про рівень його відповідальності поки не доводиться. З повним переліком обіцянок Насалика можна ознайомитися на сторінці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: