Рада ухвалила закон про трансплантацію органів

Читать на русском
Верховна Рада України ухвалила сьогодні закон про трансплантацію органів померлих без згоди.

Верховна Рада України сьогодні ухвалила законопроект №2386а-1 про трансплантацію органів, а також законопроект №2309а-д про автономізацію закладів охорони здоров'я.

про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на пост нардепа від «Самопомочі» Ірини Сисоєнко.

За законопроект №2309а-д проголосували 280 народних депутатів.

Згідно з документом, запроваджується спрощений порядок реорганізації закладів охорони здоров'я – державних і комунальних установ на казенні підприємства та комунальні некомерційні підприємства.

Глава парламентського комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець відзначила, що основна мета цього законопроекту – комплексне реформування системи охорони здоров'я України «для створення в Україні мережі державних і комунальних закладів охорони здоров'я з достатнім рівнем самостійності, для надання ефективного і своєчасного медичного забезпечення населення», – цитує «Слово і Діло» прес-службу «БПП».

За куди більш резонансний законопроект – №2386а-1 (про трансплантацію органів) – нардепи віддали 243 голоси.

Профільний комітет ВР хоче дозволити трансплантологам вилучати органи померлих без згодиПарламентський комітет з питань охорони здоров'я підтримав та направив на розгляд у сесійній залі законопроект №2386а-1, яким передбачається презумпція згоди хворого на трансплантацію його органів після смерті.

«Революційним за своєю суттю є проект закону №2386 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини, який пропонує встановити презумпцію дозволу на донорство померлих людей. Тобто, якщо Ви при житті не написали заяву про заборону на здійснення взяття тих чи інших органів та/або інших анатомічних матеріалів для трансплантації та/або виготовлення біоімплантантів, яке мало бути внесено до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації, то вважається, що Ви таку згоду надали й після смерті ваше тіло може піти на органи тим, хто їх потребує. Винятком є ​​лише ситуація, за якої на тілі донора є сліди насильницької смерті.

З одного боку, норми щодо презумпції згоди на трансплантацію не є чимось новим у світі, проте в умовах України з її паралізованою правоохоронною та судовою системами ухвалення цього законопроекту в чинній редакції може спровокувати зростання експорту органів українців до багатших країн світу та погіршення криміногенної ситуації в самій країні», – коментують цей законопроект аналітики групи «Левіафан».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: