Що відбувається з українською освітою? Аналіз планів МОН

Читать на русском

Вітчизняна освіта наразі перебуває у процесі реформування. І цілком можливо, що вже за кілька років ми не впізнаємо ту систему навчання, що існувала в Україні десятиліттями.

Відповідно до планів Міносвіти, невдовзі має розширитися система дошкільної освіти (не тільки за рахунок дошкільних закладів, але також завдяки роботі з батьками та доступу до навчання дітям з обмеженими можливостями), а 10-річна школа як моноліт узагалі може зникнути. Як відомо, вже за кілька років Україна планує перейти на 12-річну систему шкільної освіти, а сама школа буде розділена на кілька ступенів.

У професійній освіті вже з'явилися статуси «кваліфікований робітник» і «молодший спеціаліст», а також передбачаються програми співпраці професійних навчальних закладів із роботодавцями в регіонах.

Зазнає змін і вища освіта. До прикладу, МОН уже може похвалитися гармонізацією законодавства у цій сфері, на часі – реформа держзамовлення, нормативно-податкова база для бізнес-інкубаторів, регіональних докторських шкіл тощо.

Не оминули увагою в Міносвіти й питання матеріального забезпечення навчальних закладів (оптимізація мережі шкіл, інтернет у всіх без винятку закладах, сучасні лабораторії). Однак поки що все це – лише у планах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: