Як працюють ваші мери? Дайджест обіцянок міських голів за 16.06-23.06

Читать на русском

Нинішній тиждень виявився досить багатим на події для мерів українських міст. З одного боку, значна частина із них продовжила висловлювати публічні заяви щодо власних намірів балотуватись на місцевих виборах 2015 року. З іншого – особливої напруги серед представників мерської вертикалі додало XI проведення Українського муніципального форуму, який відбувався 22 червня в Одесі.

На ньому делегати прийняли рішення не проводити чергові вибори правління цієї організації всупереч власному статуту, внаслідок чого міський голова Львова Андрій Садовий повідомив про складання повноважень віце-президента Асоціації міст України (АМУ), про що «Слово і Діло» писало раніше.

«На жаль, Асоціація міст України прийняла рішення не проводити чергові вибори глави і проголосувала за те, щоб залишити на цій посаді до кінця року мера Кривого Рогу Юрія Вілкула. Статут передбачає, що вибори правління Асоціації проводяться кожні два роки. Цей термін минув ще в грудні минулого року. Тому я вирішив скласти з себе повноваження віце-президента Асоціації. Сподіваюся, вдасться надати зовсім іншого значення цій організації вже після місцевих виборів», – відзначив Садовий.

Не залишилася осторонь сенсацій цього тижня й перша столиця України – Харків. В готелі, де фактично проживає мер Харкова Геннадій Кернес, міліція вчора провела обшуки. І хоча згодом на брифінгу генеральний прокурор України Віктор Шокін заявив, що обшук проводився в рамках розслідування злочинів проти Євромайдану, відповідна ситуація привернула увагу нардепів Михайла Добкіна та Дмитра Святаша, які, за інформацією ЗМІ, також перебували в готелі в момент обшуку.

Сам же Кернес, як і годиться справжньому міському голові перед виборами, не втратив нагоди і продовжив декларувати власні обіцянки. Зокрема, Кернес запевнив, що плата за проїзд в метро підвищуватись не буде. Серед решти обіцянок українських мерів відповідна декларація стала чи не єдиною, що стосувалась питання тарифів. Решта ж заяв міських голів за останні сім днів в більшості своїй стосувалась інфраструктурних та ремонтних питань в сфері житлово-комунального господарства. Так, мер Ужгорода Віктор Погорєлов пообіцяв до 1 серпня 2015 року завершити ремонт фасаду Ужгородського економічного ліцею та почати робити тротуари з вулиці Легоцького до Сторожниці. Також велосипедні доріжки своїм горожанам на вулиці Арцеулова пообіцяв луцький міський голова Микола Романюк. Він же 23 червня запевнив, що на меморіальній стелі буде викарбувано імена усіх волинян, які поклали своє життя під час Революції Гідності.

Однак найактивнішими у власних обіцянках цього тижня стали мер Полтави Олександр Мамай, Києва – Віталій Кличко та в. о. міського голови Хмельницького Костянтин Чернилевський.

Зокрема, Мамай протягом останніх 7 днів встиг пообіцяти полтавцям, що до кінця року в місті буде відремонтовано понад сотню під'їздів, 55 дахів будинків, збудовано багатоповерховий будинок в мікрорайоні Алмазний і введено з 1 вересня у школах регіону «патріотичні заняття». Чернилевський в свою чергу оголосив про власні плани встановити нові дитячі майданчики в двох мікрорайонах міста, відкрити дві амбулаторії в районі верхньої Озерної, придбати флюорограф і забезпечити повноцінну роботу філії музичної школи №3 уже у вересні.

Водночас столичний градоначальник Віталій Кличко хоча й не дотримав власного слова, внаслідок чого депутати партії «УДАР» таки голосували за відставку Наливайченка, також встиг дати декілька нових зобов'язань перед киянами. Серед останніх – перейменування однієї з вулиць міста на честь Валерія Лобановського, відкриття до 1 вересня двох сучасних шкіл, а також запуск у столиці тестових випробувань польських трамваїв.

Однак не лише Кличко відзначився невиконаними обіцянками цього тижня. Не вдалося реалізувати власні попередні декларації також і меру Івано-Франківська Віктору Анушкевичусу та міському голові Чернігова Олександру Соколову. Соколову вдалося придбати лише 4 із 22 раніше озвучених нових тролейбуси, а Анушкевичус так і не реалізував інвестиційний проект з реконструкції Центрального міського стадіону "Рух" та не забезпечив будівництва в строк спортивного залу у школі № 13.

Разом з тим, за даними «Слова і Діла», останньому таки вдалося реалізувати дві власних обіцянки. Зокрема, Анушкевичус таки забезпечив створення інформаційної мережі надання правової підтримки молоді і таки доклав максимум зусиль для розвитку Хриплинської інвестиційно-промислової зони.

Серед решти міських голів, що запам'ятались виконаними обіцянками цього тижня, слід також відзначити в. о. міського голови Житомира Любов Цимбалюк. Вона ще 21 квітня пообіцяла посприяти облаштуванню казарми 95-тої окремої аеромобільної бригади, а уже 12 червня, відповідно до листа командира військової частини А0339, стало відомо, що за підтримки в. о. міського голови Житомира Любові Цимбалюк в казармі військової частини А0339 були замінені старі вікна на сім метало-пластикових, а також замінене покриття підлоги (лінолеум) на 150 кв. м.

«Слово і Діло» продовжує стежити за обіцянками очільників українських міст. Найближчим часом чекайте дайджест із переліком виконаних та невиконаних обіцянок голів обласних державних адміністрацій, котрі не сховалися від пильного ока волонтерів системи народного контролю.

Якщо Ви побачили чи почули обіцянку будь-якого іншого політика або чиновника, про зміст якої, на Вашу думку, має дізнатися вся країна, надсилайте її нам на електронну адресу [email protected] з поміткою «Обіцянки політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: