Конституційний суд дав добро на зняття недоторканності з депутатів та суддів

Читать на русском
Конституційний суд визнав конституційним законопроект про скасування депутатської і обмеження суддівської недоторканності.

Конституційний суд визнав конституційним законопроект про скасування депутатської і обмеження суддівської недоторканності.

Відповідне рішення КС оголосив у п'ятницю, 19 червня, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Визнати таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України, законопроект про внесення змін до Конституції України щодо недоторканності народних депутатів і суддів», – йдеться у рішенні суду.

Голова Конституційного суду Юрій Баулін пояснив: рішення суду означає, що в разі прийняття Верховною Радою законопроекту про внесення змін до Конституції щодо депутатської та суддівської недоторканності, парламентарі та судді будуть позбавлені недоторканності, але із застереженнями, передбаченими Кримінальним процесуальним кодексом.

Зокрема, відповідаючи на питання про те, чи означає рішення КС, що судді і депутати будуть позбавлені недоторканності в разі прийняття законопроекту, Баулін відповів: «Так, але з тими особливостями, які передбачені КПК».

Нагадаємо, що згідно із запропонованим Президентом законопроектом, який Верховна Рада вже підтримала 5 лютого цього року, з тексту Конституції вилучається частина ст. 80, яка гарантує народним депутатам України депутатську недоторканність, і норма, згідно з якою народні депутати не можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності, заарештовані або затримані без згоди парламенту. Також запропоновані Главою держави зміни передбачають законодавче скасування недоторканності суддів.

Незважаючи на публічну підтримку даної норми, деякі депутати вважають, що разом із зняттям депутатської недоторканності необхідно також ухвалювати закон про імпічмент. Зокрема, про це висловився представник «Народного фронту» Антон Геращенко.

***
Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: