Гройсман розповів, коли з депутатів знімуть недоторканність

Читать на русском

Верховна Рада України планує у четвер проголосувати за направлення до Конституційного Суду України законопроекту про зняття недоторканності з народних депутатів і суддів.

Про це на своїй сторінці у «Фейсбуці» написав спікер Верховної Ради Володимир Гройсман, пише «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс».

«Четвер – особливий день. Ми повинні проголосувати за направлення до Конституційного суду законопроекту про зняття недоторканності з народних депутатів і суддів», – написав Гройсман.

Як зазначалось, на поточному пленарному тижні парламент планує розглянути деякі питання забезпечення обороноздатності країни і боротьби з корупцією. Значна кількість питань буде пов'язана з інформаційною безпекою держави.

«На середу у нас – ратифікація ряду міжнародних угод, що також стосуються безпеки країни», – додав спікер.

Нагадаємо, за зняття недоторканності особисто взявся Президент Петро Порошенко. Так, 16 січня він вніс відповідний законопроект.

Зауважимо, що Порошенко пропонує виключити з тексту діючої Конституції частину ст. 80, якою народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність та іншу частину тої ж таки статті, згідно якої народні депутати України не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані.

Читайт також: Експерт: Можливе скасування недоторканності парламентарів – популізм

Крім того, відповідні зміни передбачають питання законодавчого скасування недоторканності суддів. Зокрема, в редакції президентського законопроекту це пропонується викласти у наступному формулюванні: «Суддя не може бути без згоди Вищої ради юстиції затриманий та до нього не може бути застосовано запобіжний захід у вигляді утримування під вартою до винесення обвинувального вироку судом, за винятком затримання при вчиненні або безпосередньо після вчинення тяжкого чи особливо тяжкого злочину проти життя та здоров'я особи».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: