Довіра до правосуддя повернеться лише після гучних процесів над суддями-хабарниками – експерт

Читать на русском
Верховна Рада цього року лише зімітувала спробу подолати корупцію серед суддів: зобов'язала їх декларувати доходи, але дала змогу ховати величезні суми у графі «подарунки, призи, виграші», вважає голова Центру запобігання та протидії корупції Володимир Мартиненко.

Черговий скандал навколо шаленого збагачення людей у мантіях розгорівся після сюжету програми «Схеми» «Радіо Свобода», передає «Слово і Діло». За інформацією, яку зібрали журналісти, кілька суддів Окружного адміністративного суду Києва задекларували сотні тисяч гривень доходів за статтею «подарунки, призи, виграші». Експерті переконані, що за такими формулюваннями у деклараціях суддів ховаються хабарі. Самі судді запевняють, що не порушують закон, але пояснень не дають.

Зокрема, у сюжеті журналісти наводять такий факт: подарунки та призи зробили торік суддю Олену Соколову мільйонеркою. Із заробленого згідно декларації 1 мільйона 400 тисяч гривень більше мільйона – саме призи та виграші.

Сім'я судді Анни Кузьменко збагатилася на подарунках на більш як 600 тисяч гривень. Найменше подарували судді Олександру Кротюку – усього 200 тисяч гривень. За словами служителя Феміди, його батько – пенсіонер – подарував йому ці гроші і все оформлено нотаріально. Вдвічі більше отримала родина голови цього суду Павла Вовка і він так само навідріз відмовляється коментувати таку прихильність до нього Фортуни та щедрість дарувальників. У листі журналістам пан Вовк назвав цю інформацію конфіденційною і послався на незгоду членів родини її оприлюднювати.

«Посада судді в Україні надприбуткова. Мільйонні подарунки, елітні будинки, яхти, літаки... Це далеко не все, з чим у пересічного українця асоціюються судівські статки», – сказав у коментарі «Слову і Ділу» голова Центру запобігання та протидії корупції Володимир Мартиненко. За його словами, певні позитивні зрушення в боротьбі із суддівською корупцією начебто були зроблені – суддів зобов'язали декларувати джерела доходів, бо раніше ця інформація була закритою. Втім, переконаний Мартиненко, «Верховна Рада лише зімітувала спробу подолати корупцію серед суддів: зобов'язала їх декларувати доходи, але дала змогу величезні суми вказувати у графі «подарунки, призи, виграші».

Експерт називає суддівську систему «замкнутою круговою порукою», яку не вдається розірвати вже багато років. Справи проти суддів одиничні, каже експерт з протидії корупції і наводить як приклад справу «засівальника» Зварича (екс-голова Львівського окружного адміністративного суду Ігор Зварич – Ред.). «Суспільний резонанс через казкове збагачення суддів спонукає до набагато прискіпливішого ставлення до їхніх статків з боку правоохоронних органів», – переконаний Володимир Мартиненко, який розраховує, що в компетентних органів має виникнути великий інтерес до історії з «несамовитим везінням суддів в іграх, а також з бажаючими їх незрозуміло за що щедро обдарувати». «Довіра до правосуддя повернеться лише після гучних процесів над суддями-хабарниками», – резюмує експерт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: