Чим може обернутися пожежа на нафтобазі під Києвом? – спеціаліст

Читать на русском
Тетяна Тимочкоголова ВЕЛ, еколог

На Київщині 8 червня на території нафтобази «БРСМ-Нафта» зайнявся резервуар з паливом, потім вогонь перекинувся на розташовані поруч резервуари з бензином. Незабаром полум'я перекинулося на розташовану неподалік нафтобазу KLO.

Залучені до ліквідації сили в цілодобовому режимі продовжують гасити пожежу. Місцева влада евакуювала населення. Серед рятувальників ДСНС є постраждалі і навіть загиблі.

Система народного контролю «Слово і Діло» вирішила поцікавитись у спеціаліста, як позначиться на екологічному стані пожежа, що сталася на нафтобазі в Київській області. Які речовини потрапили у довкілля? Чи не спричинить вибух небезпечні опади і чи не стануть мешканці області частіше хворіти?

Глава Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко у аварії, що сталася, вбачає провину українського уряду та, зокрема, непрофесійність міністра екології Ігоря Шевченка.

«Ще вночі ми, екологи, звернулися по гарячій лінії до урядових структур з вимогою розпочати тимчасове відселення людей, в першу чергу дітей. Але вони тільки близько 12:00 почали говорити про двокілометрову зону. Це дуже серйозна проблема. Міністр не розбирається в ситуації. Він раніше зробив заяву, що немає жодної загрози – він або в школі не вчився, або хімію не вчив. Не приймаються адекватні рішення, немає локалізації. Але ж є розроблені технології, є матеріали і речовини, які можуть локалізувати такі пожежі. В уряді немає на сьогоднішній день жодного фахівця, який знав би цю тему», – вважає глава ВЕЛ.

Вплив на довкілля

При спалюванні рідких палив (мазутів) разом з димовими газами в атмосферне повітря потрапляють сірчаний ангідрид, оксид вуглецю (IV), оксиди азоту, газоподібні й тверді продукти неповного згоряння палива, сполуки ванадію, солі натрію та ін. Згоряння нафтопродуктів також супроводжується викидами оксиду сірки (IV), який є причиною виникнення «кислотних» дощів, що містять сірчану кислоту, сульфіти і сульфати амонію.

Діоксид сірки, або сірчаний ангідрид особливо шкідливий для дерев, він призводить до хлорозу (пожовтіння або знебварвлення листя) і карликовості. У людини цей газ подразнює верхні дихальні шляхи, оскільки легко розчиняється в слизі гортані і трахеї. Постійна дія сірчистого газу може викликати захворювання дихальної системи, що нагадує бронхіт. В атмосфері цей газ реагує з водяною парою та утворює сірчану кислоту (Н2SО4).Тому, скоріш за все, найближчим часом у Київській області будуть випадати опади з кислою реакцією рН.

«Кислотні» дощі негативно впливають на природні екосистеми, зокрема, вони можуть залишати опіки на рослинах, а проникаючи в ґрунт, пошкоджувати кореневу систему.

В результаті горіння резервуарів з бензином утворилася велика кількість теплової енергії, що порушило тепловий баланс у довкіллі. Вуглекислий газ (СО2), який виділяється під час горіння, є парниковим газом, а тому посилює парниковий ефект, який призводить до змін клімату.

Вплив на організм людини

Ароматичний вуглеводень бензапірен, який утворюється при згорянні вуглеводневого палива, є дуже потужним канцерогеном. Тому дим від пожежі на нафтобазі є надзвичайно токсичним.

Мешканцям прилеглих до пожежі територій варто бути обережними та здійснити ряд запобіжних заходів: закрити щілини у вікнах та дверях вологою тканиною, не виходити на вулицю, поки не розсіється дим.

Підсумовуючи, Тетяна Тимочко наголосила, що внаслідок дії мораторію на перевірки суб'єктів господарювання, велика кількість підприємств не дотримується вимог природоохоронного законодавства, що зумовлює виникнення аварійних ситуацій та забруднення довкілля. Аварія, яка сталася на нафтобазі «БРСМ-Нафта», є прямим наслідком злочинної бездіяльності уряду, оскільки вже 10 місяців не здійснюється державний контроль за роботою екологічно небезпечних об’єктів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: