Пожежа на нафтобазі: недбалість чи розбірки конкурентів – експерт

Читать на русском
Олег Салмінексперт з питань нафтової та газової галузі

Після першого вибуху було досить багато часу для того, щоб не допустити наступних вибухів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член ради директорів компанії «XXI Століття», екс-член правління НАК «Нафтогаз України» Олег Салмін, аналізуючи подію з вибухом на нафтобазі у Київській області.

«Є дві версії, чому міг трапитися вибух на нафтобазі. Перша – халатність, друга – диверсія. Те, що це диверсія або розборки нафтових і заправних компаній, малоймовірно, хоча всяке може бути. Сам вибух більше схожий на халатність на внутрішньому рівні. До того ж, не дотримано правил техніки безпеки. Але суть навіть не в причинах, а в тому, що ніхто був не готовий до гасіння пожежі. Сталася серія вибухів. Перший стався ще вчора. Так от саме вчора й можна було запобігти наступним вибухам. Є певні процедури вибухової хвилі, методика з відсікання. Незрозуміло, чому ніхто не зреагував. Внутрішні війська слід було підключати відразу, а не чекати, поки виникне ланцюг вибухів. Адже часу для цього було достатньо. Бо це не хвилини, а години», – розповідає фахівець.

За його словами, перший вибух – це невелика зона загоряння, яку можна було швидко локалізувати. Чому цього не зробили? Потрібно в цьому розібратися.

«Що ж вирішили зробити? У нас вирішили привести простих недосвідчених пожежників, які гасять звичайні будинки, у яких навіть немає необхідних пристосувань, щоб загасити такий осередок. Наші пожежники, внутрішні війська взагалі не готові до швидкого реагування», – аналізує Салмін.

Увечері 8 червня стало відомо, що під Києвом на нафтобазі горить три резервуари, постраждало чотири людини.

Вранці у вівторок, 9 червня, повідомлялося, що на території нафтобази в селі Крячки (Васильківський район, Київська обл.), де в понеділок почалася пожежа, горить уже вісім резервуарів з паливом, кількість постраждалих збільшилася до п'яти.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: