Перегони за лідерством: Чи є Україні місце в світових рейтингах? – експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт
Ярослав Жалілоекономіст

Навіть найкваліфікованіші кадри за світовими рейтингами не допоможуть створити інвестиційний клімат в Україні, тому рейтинги — це стимул для змін та реформ.

Про це «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, коментуючи інформацію про те, що Україна знаходиться на 49 місці із 60 в рейтингу конкурентоспроможності країн за дослідженнями швейцарського інституту IMD.

«Навіть якщо Україна покращила б своє становище з точки зору бізнес-клімату, провела дерегуляцію бізнесу, надходження інвестицій в країну не відбулося би миттєво. Це пов'язано навіть не з війною на Сході, хоча, безумовно, це великий ризик й інвестори бояться вкладати кошти. Найбільшим стримуючим фактором є корупція. Слід звернутися до прикладу Грузії. Територіальні війни з Росією ця країна також мала, проте в економічному сенсі про дефолт Грузії питання не стоїть. 49-е місце України в рейтингу є обмеженим. Це показник за параметром кваліфікованості кадрів», — аналізує Жолудь.

За його словами, ми цілком об'єктивно можемо займати високі позиції, але найкваліфікованіша робоча сила — не стимул для інвестицій в країну.

«В Україні є низка чинників, які можуть звести нанівець навіть показники з найкваліфікованішими кадрами у світі. Тому, можливо, потрібно звернутися за досвідом до інших держав. Наприклад, проаналізувати деякі грузинські механізми ведення економіки», — вважає аналітик.

З 2013 року становище України у рейтингу не змінилося. Рейтинг 2014 року замикає Венесуела, а очолює — США. Крім Штатів, в першій п'ятірці найбільш конкурентоспроможних країн — Швейцарія, Сінгапур, Гонконг, Швеція.

Крім того, міністр економічного розвитку Айварас Абромавічус пообіцяв, що вже за два роки Україна буде на 50-му місці в рейтингу легкості ведення бізнесу від Світового банку (Doing Business).

Президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло вважає, що шансів дуже мало й про кардинальний прогрес говорити не варто.

Враховуючи ті показники, які беруть для аналізу, війна на перегони за рейтингом не вплине, а от реформи можуть підвищити позиції. В країні, що воює, позитивного бізнес-клімату бути не може, але поліпшити позиції в індикаторі «ведення міжнародної торгівлі» можна. Завдяки підписанню комерційної частини асоціації з ЄС Україна має шанс», — пояснює Ярослав Жаліло.

Експерт проаналізував економічні дослідження швейцарського інституту IMD, за результатами яких Україна посідає 49 місце в рейтингу конкурентоспроможності країн.

Держава має порівняно низький рейтинг, зокрема, за трьома з десяти категорій, вимірюваних Doing Business: наприклад, за процедурою підключення до електромереж підприємців (185-е місце), ведення міжнародної торгівлі (154-е місце) і вирішення питань неплатоспроможності (142-е місце).

Зазначимо, система народного контролю «Слово і Діло» проаналізувала місце України в світових рейтингах, що відображають рівень економічного, суспільного розвитку, освіти та науки.

За підсумками минулого року Україна не піднялася вище п'ятого десятку та нерідко поступалася навіть країнам третього світу

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: