Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Голова комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики

Сольський запевнив, що до законопроєкту про ринок землі будуть внесені правки стосовно референдуму про участь іноземців

13 листопада 2019 року глава парламентського комітету з питань аграрної політики Микола Сольський запевнив, що до законопроєкту стосовно обігу земель сільськогосподарського призначення (№2178-10) будуть внесені правки, які стосуються референдуму щодо участі іноземців в купівлі землі. "Основна норма пов'язана з тим, що іноземці не зможуть брати участь у купівлі землі. Тільки за умови затвердження такого рішення на референдумі. Саме ці поправки будуть внесені, і підтримуються значною частиною комітету. А коли ми говоримо про обмеження і по країні, і по областям, і по ОТГ, я прошу звернути увагу, що ці питання будуть ще не раз обговорюватися між першим і другим читанням", – запевнив Микола Сольський.
Архів
Сказано 13 листопада 2019 р.

Джерело

  • https://www.rbc.ua/ukr/news/zakonoproekt-rynke-zemli-sushchestvenno-izmenyat-1573650427.html
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3014877-zelenskij-pidpisav-zakon-pro-rinok-zemli.html
  • https://www.bbc.com/ukrainian/features-51077767
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=67059

Результат

Обіцянка переходить в архів, оскільки аналогічна обіцянка уже була зафіксована: https://ru.slovoidilo.ua/promise/69478.html

13 січня 2020 року повідомлялося, що між першим і другим читанням до проєкту закону, що має запустити продаж землі, внесли понад 3 тисячі правок. Серед головних змін – заборона на продаж землі іноземцям до проведення референдуму та обмеження на кількість землі в одних руках 10 тис. гектарів.

31 березня 2020 року законопроєкт про ринок землі №2178-10 було ухвалено, а 28 квітня його підписав Президент.

Законом передбачено, що з 1 липня 2021 року право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення площею до 100 гектарів можуть набувати виключно громадяни України. З 1 січня 2024 року таку можливість отримають також юридичні особи, власниками яких є українці. Вони зможуть купувати до 10 тисяч гектарів землі. Заборонено також продаж державних та комунальних земель. Відповідно до підписаного закону, питання, чи надавати іноземцям право купувати землю, вирішуватиметься на референдумі.

Як і обіцяв Микола Сольський, до законопроєкту було подано та враховано правку, яка встановлює, що питання права купівлі землі іноземцями буде вирішуватиметься на референдумі.