Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міністр фінансів України

Марченко пообіцяв ініціювати підписання угод з усіма відомствами, щоб всі працівники бюджетної сфери мали можливість придбати житло на пільгових умовах

16 листопада 2021 року міністр фінансів України Сергій Марченко пообіцяв ініціювати підписання угод з усіма відомствами, щоб всі працівники бюджетної сфери – медики, військові, поліцейські, вчителі, мали можливість придбати житло на пільгових умовах.
Не виконано
Сказано 16 листопада 2021 р.

Джерело

  • https://www.facebook.com/minfin.gov.ua/posts/4485720314829994
  • Лист Мінфінансів
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1265-2021-%D0%BF#Text
  • Лист Мінекономіки
  • Запит редакції

Результат

У листопаді 2021 року було підписано договір між ПрАТ «Українська фінансова житлова компанія» та МОЗ України для забезпечення медиків житлом на умовах фінансового лізингу. Того ж дня, міністр фінансів Марченко пообіцяв ініціювати підписання таких договорів (!) з усіма відомствами, щоб всі працівники бюджетної сфери мали можливість придбати житло на пільгових умовах. Але вже через декілька тижнів повноваження з управління ПрАТ «Українська фінансова житлова компанія» передали від Мінфінансів до Мінекономіки (постанова уряду від 02.12.2021 № 1265).

Далі, з листа Мінекономіки від 10 лютого 2022 року стало відомо, що договори, які необхідні для поширення програми фінансового лізингу на житло під 5% «для всіх людей, які отримують заробітну плату з бюджету» укладено з деякими центральними органами виконавчої влади – список з 5 позицій. Серед міністерств лише МОЗ і Мінфінансів. А в листі Мінфінансів від 9 лютого, на запит редакції щодо обіцяного (див. джерело № 5), було поінформовано лише про те, що управління Укрфінжитлом вже не належить до компетенції міністерства.

Враховуючи відсутність ініціатив, нових договорів між відомствами і Укрфінжитлом та передання повноважень з управління від Мінфінансів до Мінекономіки, обіцянці присвоєно статус «не виконано».