Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської групи "За майбутнє"
  • Секретар комітету з питань аграрної та земельної політики

Чайківський пообіцяв не голосувати за запропонований Урядом законопроєкт стосовно податкового навантаження для аграрного сектору

1 червня 2021 року народний депутат України Іван Чайківський пообіцяв, що не буде голосувати за майбутній законопроєкт Уряду стосовно податкового навантаження для аграрного сектору. «Я особисто цього не підтримую і голосувати за будь-яке підняття податків для аграріїв не буду ні в парламенті, ні в комітеті. І наша фракція теж за цей законопроект голосувати не буде», — сказав Чайківський.
У процесі
Сказано 1 червня 2021 р.
Перевіряється

Джерело

  • https://uacouncil.org/uk/post/pidvisenna-podatkiv-dla-agrovirobnikiv-deputati-ta-agrarni-asociacii-vistupaut-proti
  • https://www.epravda.com.ua/news/2021/07/1/675538/

Результат

Уже 2 червня 2021 року Денис Шмигаль зареєстрував законопроєкт №5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

1 липня 2021 року документ було ухвалено за основу. У законопроєкті містяться норми, якими держава знижує "поріг" розміру земельної ділянки, продаючи врожай з якої потрібно сплачувати податки. Наразі цей поріг становить 2 гектари (тобто, продаючи врожай з більших ділянок зараз потрібно платити податок 18% з отриманих таким чином доходів). Законопроєктом цей "поріг" знижують до 0,5 гектара.

Крім цього, у законопроєкті пропонується цілком оновити спосіб розрахунку податків для фермерів. Уряд хоч запровадити "мінімальне податкове зобов'язання" – це мінімальна сума податків, яку має сплачувати людина (або підприємство), яка володіє землею або використовує її на правах оренди чи емфітевзису та отримує з неї доходи.

У разі підтримки цих норм загальна сума сплачених з сільськогосподарської діяльності податків не буде меншою, ніж 4,5% від оціночної вартості землі.