Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Заступник голови Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом

Мезенцева пообіцяла відстоювати в залі Верховної Ради свої правки до законопроєкту №5600

20 вересня 2021 року народний депутат Марія Мезенцева пообіцяла, що буде відстоювати в залі Верховної Ради свої правки до законопроєкту №5600 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень" "Пам'ятаємо величезний, грунтовний законопроект №5600, він стосується багатьох сфер, але безпосередньо, для того, аби дуже просто сказати, він стосується податків. На тому тижні закінчився розгляд правок, я в тому числі туди подавала не малу кількість правок, буду їх теж відстоювати в залі, вони, на жаль, не були прийняті комітетом", -заявила нардеп (відео 1:27:51 - 1:28:22).
У процесі
Сказано 20 вересня 2021 р.
Перевіряється

Джерело

  • https://youtu.be/vIR8NEvCfnU?t=5271
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=72106
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=15698
  • Коментар від Мезенцевої

Результат

Відповідно до порівняльної таблиці до другого читання законопроєкту №5600 від 22 вересня 2021 року, Марія Мезенцева була серед авторів 16 поправок до законодавчої ініціативи. Всі вони були відхилені.

5 жовтня ВРУ проголосувала за рішення про застосування особливої процедури при розгляді у другому читанні проєкту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень (№5600). Тепер застосовується спеціальна процедура подачі поправок до законопроєкту та їх розгляду у ВРУ. Спецпроцедура значно скорочує можливість народних депутатів відстоювати свої поправки у ВРУ. І Марія Мезенцева підтримала це рішення. Таким чином, Марія Мезенцева свідомо голосувала за позбавлення народних депутатів, як і себе, можливості відстоювати поправки до законодавчої ініціативи.

Відповідно до порівняльної таблиці до другого читання законопроєкту №5600 від 18 жовтня, Марії Мезенцевої немає серед авторів поправок до законопроєкту.

30 листопада, під час ухвалення ініціативи, Марія Мезенцева не виступала у ВРУ щодо цього законопроєкту.

Після надання статусу "не виконано" Марія Мезенцева звернулася до "Слово і діло" з роз'ясненням, що вона не захищала свої поправки в стінах ВРУ, оскільки всі її правки, які вона подавала, були враховані робочою групою при підготовці законопроєкту до другого читання. "Слово і діло" тимчасово переводить обіцянку в категорію "в процесі", до моменту повного аналізу ухваленого законопроєкту №5600, після публікації закону, та виявлення фактів наявності в законі пропозицій Марії Мезенцевої. Нагадаємо, що перший варіант поправок від народної депутатки (16 поправок) був відхилений, відповідно до порівняльної таблиці до другого читання законопроєкту №5600 від 22 вересня 2021 року