Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Голова депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки

Арахамія пообіцяв ухвалити необхідні для судової реформи законопроєкти до кінця сесії

10 червня 2021 року народний депутат України Давид Арахамія пообіцяв ухвалити необхідні для судової реформи законопроєкти до кінця 5-ї сесії ВРУ. "По судовій реформі. У нас є два великі законопроєкти про ВККС та ВРП... Оці два великих закони фактично формують якість судової системи. Вони будуть винесені через пленарний тиждень, тобто наступний пленарний тиждень. Зараз вони на перше читання готуються, потім буде не пленарний тиждень і потім пленарний. Через один пленарний тиждень вони будуть в першому читанні з великою вірогідністю проголосовані. Ці два закони є законами, які пов'язані з отриманням Україною макрофінансової допомоги від ЄС та траншу від МВФ... Через один тиждень, потім буде проголосовано в другому читанні", - заявив він (відео 17:40-19:05).
Виконано
Сказано 10 червня 2021 р.

Джерело

  • https://www.facebook.com/watch/live/?v=510317400164644&ref=watch_permalink
  • https://www.rada.gov.ua/meeting/stenogr
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=14463
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=14726

Результат

13 липня 2021 року депутати ухвалили законопроєкт №3711-д щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України з пропозиціями Президента. Вища кваліфікаційна комісія суддів займається добором нових та переатестацією чинних суддів. Закон передбачає, що ВККС складатиметься з шістнадцяти членів, вісім із яких призначатимуть з-поміж суддів або суддів у відставці. Призначати їх на посади (на чотири роки) буде Вища рада правосуддя за результатами конкурсу.

14 липня 2021 року депутати ухвалили законопроєкт №5068 щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя. Закон визначає порядок утворення та діяльності Етичної ради. Прописані повноваження і порядок діяльності цієї ради щодо встановлення відповідності кандидата на посаду члена ВСП критеріям професійної етики і доброчесності.

П'ята сесія ВРУ завершилась 16 липня. Депутати встигли ухвалити два важливих законодавчих акти, які передбачають прозоре відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів і оцінку доброчесності нинішніх і майбутніх членів Вищої ради правосуддя - двох ключових керівних судових органів в Україні. Депутати фракції "Слуга народу" підтримали це рішення. Обіцянка отримує статус "виконано".