Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Любченко у програмі уряду обіцяє удосконалити державне регулювання у сфері зайнятості населення

20 травня 2021 року Рада призначила Олексія Любченка Першим віце-прем'єр-міністром України – Міністром економіки України. Програма уряду від 12 червня 2020 року зобов'язує урядовця удосконалити державне регулювання у сфері зайнятості населення для гнучкого впливу на ринок праці, підвищення рівня працевлаштування безробітних, їх мобільності на ринку праці.
Не виконано
Сказано 20 травня 2021 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/85647.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=71242
  • Лист Мінекономіки
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/90289.html
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/90290.html

Результат

На початку листопада 2021 року Любченко написав заяву на звільнення.

В загальному, з листа Мінекономіки стало відомо, що для виконання цього пункту програми діяльності уряду, в умовах подолання наслідків пандемії, було: запроваджено механізм надання допомоги по частковому безробіттю на період карантину для найманих працівників та фізичних осіб – підприємців; запроваджено програму надання одноразової допомоги у розмірі до 8 тисяч гривень; підвищено розмір допомоги по безробіттю; виділено додаткові кошти для цього; запроваджено дистанційну профорієнтацію.

Програми підтримки, про що вказано в листі, це звичайно добре, але це лише кризові рішення, які направлені у першу чергу на соціальний та економічний захист. Про удосконалення на законодавчому рівні у Мінекономіки не повідомили.

Що ж до удосконалення державного регулювання на рівні законодавства, то міністр Любченко покидає уряд з неухваленим урядовим законопроєктом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання деяких нестандартних форм зайнятості» № 5161 від 25.02.2021. Який розроблено задля урегулювання питання нестандартних форм зайнятості для осіб, які виконують роботу на непостійній основі, забезпечення гнучкості у виборі організації трудових відносин, посилення мобільності працівника при реалізації права на працю.

Законопроєкт «Про безпеку та здоров'я працівників на роботі» – станом на серпень доопрацьовувався. Станом на листопад Рада не ухвалювала такого законопроєкту. Законопроєкт «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі» напрацьовувався з метою формування нової національної системи запобігання професійним ризикам шляхом впровадження на законодавчому рівні ризикоорієнтованого підходу (!) у сфері організації безпеки та здоров’я працівників та імплементації положень Директиви Ради 89/391/ЄЕС про запровадження заходів, покликаних заохочувати до покращення безпеки та охорони здоров'я працівників на роботі.

Станом на початок листопада 2021 року урядовий законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав працівників» № 5266 від 18.03.2021 – готується на друге читання. Інший урядовий законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, у тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці» № 6067 від 16.09.2021 – опрацьовується в комітеті.

Враховуючи відсутність ухвалених законопроєктів, обіцянці присвоєно статус «не виконано».