Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Любченко у програмі уряду обіцяє забезпечити поетапне запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення

20 травня 2021 року Рада призначила Олексія Любченка Першим віце-прем'єр-міністром України – Міністром економіки України. Програма уряду від 12 червня 2020 року зобов'язує урядовця забезпечити поетапне запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення із конкурентними правилами гри на умовах, що сприятимуть розвитку аграрного виробництва та сільських територій, а саме: рівні права та обов’язки для всіх учасників ринку, електронні торги для реалізації прав на землі державної та комунальної власності (за винятком продажу земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності), захист прав землекористувачів.
Виконано
Сказано 20 травня 2021 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/89836.html
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/90279.html

Результат

31 березня 2020 року Рада ухвалила, а 28 квітня президент Зеленський підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» № 552-ІХ. В результаті з 1 липня 2021 року запускається ринок сільськогосподарської землі. Зокрема, законом передбачено, що з 1 липня право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення площею до 100 гектарів можуть набувати виключно громадяни України. Згодом було ухвалено й інші важливі закони. За оцінкою прем'єр-міністра Шмигаля: «Уряд підготував усі нормативні акти, аби з 1 липня в Україні запрацював прозорий ринок землі».

18 травня 2021 року Рада ухвалила законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони», який у червні був підписаний президентом Зеленським (№ 1444-IX). Законом, серед всього іншого, визначено, що земельні торги проводяться у формі електронного аукціону в режимі реального часу в мережі інтернет, за результатами проведення якого укладається договір купівлі-продажу, оренди, суперфіцію, емфітевзису земельної ділянки з переможцем земельних торгів, який запропонував найвищу ціну за земельну ділянку, що продається, або найвищу ціну за придбання прав емфітевзису, суперфіцію, або найвищий розмір орендної плати, зафіксовані під час проведення земельних торгів.

Далі, 22 вересня 2021 року уряд затвердив вимоги до забезпечення публічності та прозорості земельних торгів у формі електронних аукціонів з продажу та передачі в користування земельних ділянок – постанова «Деякі питання підготовки до проведення та проведення земельних торгів для продажу земельних ділянок та набуття прав користування ними (оренди, суперфіцію, емфітевзису)». Зокрема, визначено порядок встановлення та оприлюднення результатів торгів; повернення реєстраційних гарантійних внесків учасників, а також винагороди, що сплачується переможцем земельних торгів оператору електронного майданчика; порядок відшкодування витрат на підготовку лота для продажу; порядок та строки внесення плати за продаж земельної ділянки чи плати за користування земельною ділянкою; порядок реалізації переважного права купівлі земельної ділянки у власності у разі продажу її через електронний аукціон.

Відтепер відповідальним за забезпечення функціонування електронної торгової системи – адміністратором електронної торгової системи буде державне підприємство «Прозорро.Продажі», що належить до сфери управління Міністерства економіки.

Враховуючи такі досягнення, обіцянці вирішено присвоїти статус «виконано».