Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено

Любченко у програмі уряду обіцяє гармонізувати національне законодавство у сфері інтелектуальної власності з європейським законодавством

20 травня 2021 року Рада призначила Олексія Любченка Першим віце-прем'єр-міністром України – Міністром економіки України. Програма уряду від 12 червня 2020 року зобов'язує урядовця гармонізувати національне законодавство у сфері інтелектуальної власності з європейським законодавством – імплементація найкращих європейських практик і альтернативних механізмів захисту прав інтелектуальної власності.
Не виконано
Сказано 20 травня 2021 р.

Джерело

  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68573
  • https://www.kmu.gov.ua/news/oleksij-lyubchenko-v-ukrayini-vpershe-bude-zatverdzheno-strategiyu-rozvitku-sferi-intelektualnoyi-vlasnosti
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/90273.html

Результат

На початку листопада 2021 року Любченко написав заяву на звільнення.

Станом на цей час урядовий законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту прав інтелектуальної власності» з метою імплементації до національного законодавства положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС щодо загальних зобов’язань, цивільних заходів, процедур і засобів захисту прав інтелектуальної власності перебуває на етапі розроблення.

Крім того, законопроєкт «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав» щодо забезпечення збору доходу від прав організаціями колективного управління» (№ 5572 від 27.05.2021) готується на друге читання. Розроблений з метою розблокування діяльності організацій колективного управління у сферах публічного виконання та публічного сповіщення музичних недраматичних творів, уникнення негативних наслідків припинення сплати роялті для українських митців та світової авторської спільноти.

Впровадження колективного управління в перелічених сферах також є імплементацією завдань Директиви 2014/26/ЕU про колективне управління авторським правом і суміжними правами та мультитериторіальне ліцензування прав на музичні твори для онлайн використання на внутрішньому ринку та втіленням загальноприйнятих світових стандартів в сфері збору та виплати авторської винагороди (роялті).

Гармонізацію національного законодавства у сфері інтелектуальної власності з європейським законодавством не забезпечено, тому обіцянці присвоєно статус «не виконано».