Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський пообіцяв запровадити в Україні механізм деолігархізації, завдяки якому олігархи будуть позбавлятися можливості впливу на медіа та політику

20 травня 2021 року президент України Володимир Зеленський пообіцяв запровадити в Україні механізм деолігархізації, завдяки якому олігархи будуть позбавлятися можливості впливу на медіа та політику. «Вертикалі вибудовані великим бізнесом, назвемо їх так, тому що поки що вони не олігархи, поки немає нашого закону. Ці вертикалі в кожній інституції України, в кожній інституції нашої держави. Про медіа, ви прекрасно знаєте, це тут ні до чого, це приватний бізнес. Що стосується держави, в кожному міністерстві, в парламенті, великий вплив цих людей. Я вважаю, що ми почали закінчення цієї епохи. І я точно їх закінчу», – заявив президент (відео 28:09). Також далі президент додав: «Головний зміст і головна філософія, ми не хочемо вбити великий бізнес, але ми точно вбиваємо поняття зміст і вплив олігархічної системи в нашій країні. Впливу на мас-медіа не буде, впливу на політику не буде, впливу на чиновників не може бути, але якщо це буде, то ці люди отримають квиток під назвою олігарх. Вони з’являться в спеціальному реєстрі. І тоді цей великий бізнес може втратити велику частину активів, які в них знаходяться за кордоном. І вони всі розуміють, що ціна їх активів, що в Україні, що за кордоном, буде зменшена. Не завдяки санкціям, а завдяки появі такого поняття на законодавчому рівні як олігарх (!)» (відео 42:50).
Виконано
Сказано 20 травня 2021 р.

Джерело

  • https://youtu.be/AZqcfdixLRw?t=6544
  • https://youtu.be/R1ZDKbt26UU?t=1690
  • https://www.president.gov.ua/news/prezident-nevidkladno-pidpisav-uhvalenij-verhovnoyu-radoyu-a-71445
  • https://www.slovoidilo.ua/promise/90358.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=72105
  • https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1553306721716711&id=100011121947008
  • https://www.pravda.com.ua/news/2021/11/8/7313266/
  • https://nv.ua/ukr/ukraine/politics/zelenskiy-pro-antioligarhichniy-zakon-u-2022-roci-specproyekt-nv-50202446.html
  • https://youtu.be/AZqcfdixLRw?t=3276
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=72105

Результат

23 вересня 2021 року Рада ухвалила, а 5 листопада президент Зеленський підписав Закон України «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)» (1780-IX). Закон набув чинності.

Закон встановлює правові рамки позбавлення можливості великого бізнесу впливу на політику, медіа, економіку. Встановлюються чіткі критерії для визначення олігархів та вимоги до прозорості контактів політичних діячів і посадових осіб з олігархами або їхніми представниками. Зокрема, особою, яка має значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархом), вважатиметься фізична особа, яка одночасно відповідає щонайменше трьом з таких ознак: бере участь у політичному житті; має значний вплив на засоби масової інформації; є кінцевим бенефіціарним власником суб’єкта господарювання, який після дня введення в дію цього закону є суб’єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на ринку та протягом одного року поспіль підтримує або посилює таке становище; підтверджена вартість активів особи та суб’єктів господарювання, бенефіціаром яких вона є, перевищує 1 мільйон прожиткових мінімумів.

Відповідно до роз'яснень міністра юстиції Малюськи від 8 листопада, протягом наступних 180 днів олігархи мають зробити вибір: «Або отримати офіційний статус олігарха та потрапити під обмеження, встановлені новим законом, або ж позбутися ознак, які визначають їх як олігархів. Наприклад, перестати впливати на політику, позбутися монопольного становища або продати медіа покупцеві з бездоганною діловою репутацією», – пояснив міністр.

До речі, в цей же день стало відомо, що через закон про олігархів Порошенко продав корпоративні права на телеканали «Прямий» і «5 канал» новому медіа-холдингу «Вільні медіа», який створили медійники цих каналів.

Враховуючи те, що механізм деолігархізації запроваджено на законодавчому рівні, обіцянці присвоєно статус «виконано».

Редакція аналітичного порталу продовжує слідкувати за обіцянкою від червня 2021 року – тоді президент запевнив, що до кінця каденції «позбудеться всіх олігархів» (https://www.slovoidilo.ua/promise/90358.html). Саме в цій публікації редакцією і буде оцінено успішність запровадженого механізму деолігархізації (!).