Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Голова депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки

Арахамія пообіцяв ухвалити законопроекти необхідні для отримання траншу МВФ до 6 червня

17 травня 2021 року народний депутат Давид Арахамія пообіцяв ухвалити законопроекти необхідні для отримання траншу МВФ до 6 червня. "В четвер в нас буде за ініціативою президента ще одна позачергова сесія. До неї увійдуть 10 законів, так звані "макрофін" та "МВФ". Я давав публічну обіцянку, що ми до 1-го червня маємо проголосувати. Не знаю встигаємо ми до 1 червня всю програму, але в першому читанні все пройде, половина в другому читанні і все, що ми залишимо на потім, буде на першому тижні червня, з першого по п'яте. Тоді ми завершуємо весь цей процес" (відео 1:20-2:00).
Не виконано
Сказано 17 травня 2021 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=0hVF9A-pTnA&t=93s&ab_channel=%D0%9D%D0%90%D0%A8
  • https://www.rada.gov.ua/news/Novyny/208476.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_h2?day_=20&month_=05&year=2021&nom_s=5
  • https://zn.ua/ukr/ECONOMICS/mvf-ne-bachit-pidstav-dlja-vidilennja-novoho-transhu-dlja-ukrajini.html
  • https://bykvu.com/ua/bukvy/arakhamiia-nazvav-try-kliuchovi-pytannia-iaki-sluhy-khochut-vyrishyty-v-radi-do-kintsia-roku/
  • https://www.president.gov.ua/news/prezident-vetuvav-zakon-sho-poslablyuye-vidpovidalnist-za-ne-69029

Результат

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков підписав Розпорядження №122 Про скликання позачергового пленарного засідання Верховної Ради України дев’ятого скликання на 20 травня. До порядку денного було включено 8 законопроєктів. Зауважимо, що Арахамія заявляв про 10 ініціатив.

20 травня ВРУ проголосувала всі запропоновані законопроєкти в першому читанні. Зазначені законопроєкти були проголосовані лише у першому читанні та очікують на друге читання.

За інформацією пресс служби депутата, останні 2 законопроєкти з так званого «пакету МВФ», а саме проєкт Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування» (реєстр. № 4651 від 27.01.2021) та проєкт Закону «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо запровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування» (реєстр. №5246 від 15.03.2021), як і обіцяв Арахамія Д.Г., було прийнято парламентом в другому читанні та в цілому на першому тижні червня, до 6 червня 2021 року (законопроєкт № 4651 було прийнято 03.06.2021, а законопроєкт № 5246 - 01.06.2021).

10 червня 2021 року представник МВФ Джеррі Райс повідомив, що досягнутого прогресу недостатньо для другого траншу. На пресконференції партії Давид Арахамія перерахував три ключові питання, які "слуги" збираються вирішити у Верховній Раді до кінця цього року. За словами Арахамії, головними питаннями будуть: реформа судової системи; реформа Служби безпеки України; а також запровадження накопичувальної пенсійної системи.

15 червня Президент ветував закон №4651, який парламент ухвалив третього червня, що послаблює відповідальність за недостовірне декларування.

Враховуючи той факт, що депутат назвав чітку кількість законопроєктів, які необхідно ухвалити (а саме 10) та назвав дату завершення процесу (а саме перший тиждень червня) обіцянка отримує статус "не виконано", оскільки ухвалені 8 законопроєктів у першому читанні та 2 в цілому не можна назвати завершеним процесом. Депутат та іноземні колеги це визнали.