Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Член комітету з питань антикорупційної політики

Сюмар обіцяє, що фракція "ЄС" буде наполягати на проведенні перевиборів у 87-му окрузі Івано-Франківщини

5 квітня 2021 року народний депутат України Вікторія Сюмар пообіцяла, що фракція "Європейська солідарність" буде наполягати на проведенні перевиборів у 87-му окрузі на Івано-Франківщині.
У процесі
Сказано 5 квітня 2021 р.
Перевіряється

Джерело

  • https://prm.ua/rezultaty-vyboriv-na-ivano-frankivshchyni-maiut-buty-obnuleni-siumar/
  • https://www.youtube.com/watch?v=h8WQMGyMpng
  • https://iportal.rada.gov.ua/meeting/stenpog/show/7672.html
  • https://www.youtube.com/watch?v=OQhGealriwQ
  • https://www.cvk.gov.ua/novini/tsvk-vstanovila-vidsutnist-pravovih-pidstav-dlya-reiestratsii-vasilya-virastyuka-narodnim-deputatom.html
  • https://sluga-narodu.com/vasyl-virastiuk-peremih-na-87-mu-okruzi-ovk-pryyniala-utochnenyy-protokol/?fbclid=IwAR2uId3qEoZi_l6JJJ6WL8Hr5Bb3wZTcQZ1glgS7hJb9H_WOZaDuvhL7Cp8
  • https://www.cvk.gov.ua/novini/na-vikonannya-postanovi-velikoi-palati-verhovnogo-sudu-tsvk-vstanovila-rezultati-viboriv-v-odnomandatnomu-viborchomu-okruzi-87.html
  • https://www.oporaua.org/news/vybory/parlamentski-vybory/23120-sud-skasuvav-protokol-tsvk-pro-vstanovlennia-rezultativ-ta-viznannia-virastiuka-obranim-deputatom

Результат

5 квітня 2021 року народний депутат України Микола Княжицький заявив, що під час виборів на 87-окрузі було задіяно адміністративний ресурс, а також він зазначив, що в даному окрузі необхідно провести чесні вибори.

Княжицький: "Цього кандидата ми не підтримуємо, але ми підтримуємо чесні вибори. Все, що відбувається тут, в серці України, в серці української незалежності, в Галичині, на Івано-Франківщині – це сором. Хіба це в нормальній демократичній країні можливо?...Це потрібно зупинити, провести інші вибори, вибрати нормальних, чесних, відповідальних людей. Не даремно "Європейська Солідарність" підтримувала тут Руслана Кошулинського, тому що ми вважаємо, що в парламенті мають бути не бізнесмени, не шоумени, а політики. Нехай будуть різні точки зору, нехай ці політики будуть відрізнятися між собою, але це проукраїнські політики. Чим більше таких буде, тим краще, і провести тут нарешті чесні вибори і сказати "ні" тій сваволі, яка була". (відео 10:51 - 11:54)

12 квітня 2021 року народний депутат України Петро Порошенко на засіданні погоджувальної ради заявив, що на позачерговому засіданні, яке ініціює фракція "Європейська солідарність", треба розглянути питання виборів у 87-окрузі. Того ж дня під час брифінгу в Верховній Раді заявив, що "Європейська солідарність" ініціює позачергове засідання ВРУ на якому потрібно розглянути ряд питань, серед яких також є і вибори в 87-окрузі. Депутат запевнив, що потрібно скасувати результати виборів у 87-окрузі та провести повторні вибори до ВРУ.

Порошенко: "Ми вимагаємо розглядати на позачергових сесіях на цьому тижні і саме питання і захисту демократії, бо українська демократична громадськість, в тому числі і "Європейська солідарність", яка продемонструвала свою рішучість до об'єднання всіх демократичних сил. Після брутальної фальсифікації виборів у 87-окрузі спробою вкрасти волевиявлення громадян, ми на сьогоднішній день вимагаємо скасування виборів, повторних виборів і захист української демократичної традиції". (відео 8:31 - 9:11)

15 квітня 2021 року на сайті пресслужби партії "Слуга народу" було опубліковано новину про те, що на 87-му окрузі на виборах до ВРУ переміг Василь Вірастюк. Однак згодом, 5 травня на сайті ЦВК було опубліковано запис з заявою, що ЦВК встановила відсутність правових підстав для реєстрації Василя Вірастюка народним депутатом. Також зазначається, що результати виборів на даному окрузі були оскаржені іншим кандидатом Шевченком О.Л. та партією “За майбутнє”. Про оскарження результатів виборів представниками "Європейської солідарності" не зазначається.

20 травня 2021 року ЦВК опублікувала новину про те, що на виконання постанови Великої Палати Верховного Суду ЦВК встановила результати виборів в одномандатному виборчому окрузі № 87. Верховний Суд зробив висновок, що рішення та дії Центральної виборчої комісії, які є спірними у цій справі, вчинено на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені виборчим законодавством України. Отже, рішення Комісії від 22 квітня 2021 про результати виборів народних депутатів України в одномандатному виборчому окрузі № 87, яке оформлено протоколом, та дії вчинені щодо його складання є правомірними. Таким чином на одномандатному виборчому окрузі № 87 перемогу отримав Василь Вірастюк.

24 травня 2021 року ЗМІ інформують про те, що Верховний Суд у справі N9901/173/21 за позовом кандидата Олександра Шевченка до Центральної виборчої комісії скасував протокол ЦВК від 19 травня 2021 про встановлення результатів проміжних виборів народних депутатів України в окрузі 87 та визнання Василя Вірастюка обраним депутатом. Вказаною постановою Суд скасував пункти 1 та 2 Постанови ЦВК від 19 травня, якою визнано недійсним голосування на 6 проблемних дільницях, де під час перерахунку бюлетенів виявлено менше голосів за Олександра Шевченка, ніж у первинних протоколах дільничних виборчих комісій. Суд зобов'язав Центральну виборчу комісію вчинити дії щодо встановлення результатів виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі №87 з врахуванням висновків, наданих судом у рішенні, ухваленому за результатами розгляду цієї справи. Вказану постанову Верховний Суд ухвалив як суд першої інстанції. У разі подання апеляції Центральною виборчою комісією або командою кандидата Василя Вірастюка, справу переглядатиме Велика Палата Верховного Суду як суд апеляційної інстанції. Рішення Великої Палати буде остаточним.