Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський запевнив, що якщо місцева влада виплачуватиме громадянам та бізнесу матеріальну допомогу через жорсткий карантин, то держава її подвоїть

19 березня 2021 року президент України Володимир Зеленський запевнив, що якщо місцева влада виплачуватиме громадянам та бізнесу матеріальну допомогу через жорсткий карантин, то держава її подвоїть.
Архів
Сказано 19 березня 2021 р.

Джерело

  • https://www.president.gov.ua/news/zvernennya-prezidenta-volodimira-zelenskogo-shodo-ostannih-r-67249
  • https://youtu.be/nROKepC_Rpw?t=369
  • https://www.slovoidilo.ua/2021/04/08/stattja/biznes/zmenshennya-podatkiv-ta-kompensacziyi-yak-misceva-vlada-dopomahaye-biznesu-karantynu
  • https://www.president.gov.ua/news/prezident-pidpisav-zakon-pro-pidtrimku-malogo-biznesu-i-lyud-67829
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=71508
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3213995-dopomoga-u-8-tisac-i-ne-tilki-biznesu-planuut-povernuti-karantinni-viplati.html
  • https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1358-IX#Text
  • Запит редакції
  • https://www.facebook.com/kirill.timoshenko/posts/3990592560984498
  • https://www.facebook.com/kirill.timoshenko/posts/3990592560984498
  • Лист ОПУ

Результат

Нагадаємо, 19 березня 2021 року президент Зеленський оголосив, що очікує від місцевої влади відповідних пропозицій, щоб уже наступного тижня (22-28.03.2021) розглянути та затвердити їх на Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України.

Відповідно, редакція звернулася із запитом до Офісу президента: «Чи були затверджені на Конгресі місцевих та регіональних влад при Президентові України у період з 22 до 28 березня 2021 року пропозиції від представників місцевої влади щодо підтримки громадян і бізнесу, які постраждають через карантинні обмеження квітня 2021 року? Якщо так, то на які суми пропонувалося представниками місцевої влади здійснювати підтримку громадян і бізнесу коштом місцевих бюджетів?». У відповідь на це запитання в офісі поінформували лише про законопроєкт президента № 5300, який згодом був ухвалений (1358-IX). Відповіді про пропозиції від місцевої влади – надано не було.

Відповідно до закону (1358-IX), фізичні особи – підприємці та наймані працівники, які були змушені припинити свою діяльність через карантинні обмеження у «червоних» зонах, отримають з Державного бюджету України одноразову матеріальну виплату у розмірі 8 тисяч гривень. Окрім гарантованої державою допомоги, ФОПи та наймані працівники зможуть додатково одержати виплати з місцевих бюджетів, якщо орган місцевого самоврядування ухвалить відповідне рішення.

Тож виходить така ситуація, попри відповідь Офісу президента, редакції достеменно невідомо, чи надходили пропозиції щодо виплат, які б у майбутньому подвоювались із держбюджету – відповідно до обіцянки. Натомість було ухвалено закон, відповідно до якого, для ФОП встановлюються гарантовані виплати з держбюджету у розмірі 8 тисяч гривень, а далі вже органи місцевого самоврядування могли ухвалити рішення про виплати з місцевих бюджетів. Також варто зазначити, що президентом було встановлено короткі терміни для напрацювання пропозицій від місцевої влади. Враховуючи це, публікацію перенесено до розділу «архів».