Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член Комітету з питань цифрової трансформації

Васильєв у передвиборчій програмі пообіцяв, що депутатські прогули будуть автоматичною підставою для позбавлення депутатського мандата

20 червня 2019 року на сайті ЦВК була зареєстрована передвиборча програма Ігоря Васильєва з обіцянкою, що депутатські прогули будуть автоматичною підставою для позбавлення депутатського мандата.
Не виконано
Сказано 20 червня 2019 р.

Джерело

  • https://www.cvk.gov.ua/pls/vnd2019/wp407pt001f01=919pf7201=21167.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=66262
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=252
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=1123

Результат

29 серпня 2019 року у ВРУ було зареєстровано проект закону 1027 про внесення змін до статті 81 Конституції України (щодо додаткових підстав дострокового припинення повноважень народного депутата України). Ініціатива передбачає нові підстави дострокового припинення повноважень народного депутата України, як відсутність його без поважних причин на третині пленарних засідань Верховної Ради України та/або засідань комітету Верховної Ради України, членом якого він є, протягом однієї чергової сесії.

3 вересня ВРУ ухвалила Постанову про включення до порядку денного цього законопроекту і про його направлення до Конституційного Суду України (№1027/П). Однак, невдовзі КСУ визнав, що окремі ідеї законопроекту не відповідають вимогам Конституції України. Варто додати, що народний депутат голосував за направлення законопроекту до КСУ.

16 жовтня 2019 року в парламенті прийняли законопроект про внесення змін до Закону України "Про статус народного депутата України" та до Регламенту Верховної Ради України щодо припинення відшкодування народному депутату України витрат, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень, у разі пропуску без поважних причин пленарних засідань Верховної Ради України або засідань комітетів Верховної Ради України (№1035-2) - у другому читанні та в цілому. Народний депутат підтримав цей законопроект.

Документом передбачено, що, якщо народний депутат протягом календарного місяця упродовж однієї чергової сесії Верховної Ради України без поважних причин не бере особистої участі у більш як 30 відсотках голосувань при прийнятті рішень Верховної Ради України на пленарних засіданнях Верховної Ради України або у більш як 50 відсотках засідань комітету Верховної Ради України, до складу якого його обрано, такому народному депутату не відшкодовуються витрати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень, за відповідний календарний місяць.

Отже, за час роботи ВРУ IX скликання "депутатські прогули" так і не стали причинами для позбавлення депутатського мандату. А народний депутат не долучився до розробок відповідних законодавчих ініціатив. Тому обіцянка отримує статус "не виконано".

Статус обіцянки може бути змінено в разі позитивного ухвалення в стінах парламенту відповідних змін.