Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Перший заступник Голови Верховної Ради України

Корнієнко пообіцяв, що партія "Слуга народу" підтримає президентський законопроєкт, який повертає відповідальність за декларування

9 березня 2021 року народний депутат України Олександр Корнієнко пообіцяв, що партія "Слуга народу" підтримає президентський законопроєкт, який повертає відповідальність за декларування недостовірної інформації. "До речі, на цьому тижні, на наступному буде (розглядатися у ВР, - ред.) про збільшення відповідальності за недостовірне голосування. Знов, чергова наша спроба її повернути у повному масштабі... Ми будемо підтримувати ідею Президента повернути повноцінно це покарання, бо це важливо як символ певний. Ми розуміємо, що недостовірне декларування - це більш потенційно кращий механізм притягнення ніж незаконне збагачення", - зафіксовано у відео (30:30 - 31:10). Зокрема, йдеться про законопроєкт № 4651 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.
Виконано
Сказано 9 березня 2021 р.

Джерело

  • https://youtu.be/YsIpm0Rc38M?t=1829
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=13165
  • https://www.president.gov.ua/news/prezident-ne-dopustit-zmini-pidhodiv-do-deklaruvannya-ta-pos-68833
  • https://www.president.gov.ua/news/prezident-vetuvav-zakon-sho-poslablyuye-vidpovidalnist-za-ne-69029
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=14055

Результат

3 червня 2021 року Верховною Радою було прийнято законопроєкт про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування № 4651.

Зауважимо, що того ж дня на сайті Президента України було оголошено про те, що Володимир Зеленський не допустить зміни підходів до декларування та послаблення кримінальної відповідальності, тому ветуватиме закон, який у цей день ухвалив парламент.

15 червня на сайті Президента України було заявлено про те, що Володимир Зеленський повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями Закон "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування" (законопроєкт № 4651), який парламент ухвалив третього червня 2021 року.

29 червня 2021 року народні депутати Верховної Ради України підтримали законопроєкт №4651 про відповідальність за недостовірне декларування. Таке голосування у парламенті відбулося після того, як він отримав пропозиції до документа від президента Володимира Зеленського. Згідно з президентськими правками, неподання декларації уповноваженою особою пропонується карати штрафом, громадськими роботами, обмеженням волі на строк до двох років або позбавленням волі строком на один рік. Також з законопроєкту вилучили положення, згідно з яким майно, що перебуває у володінні або користуванні членів сім'ї декларанта, необхідно вказувати у декларації, лише якщо члени сім'ї декларанта подали йому відповідну інформацію. Обіцянка отримує статус "виконано", оскільки фракція "Слуга народу" підтримала цей законопроєкт.