Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Заступник голови депутатської фракції "Батьківщина"
  • Член Комітету з питань правової політики

Соболєв пообіцяв, що фракція не голосуватиме за законопроєкт про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України

2 березня 2021 року народний депутат України Сергій Соболєв пообіцяв, що фракція не голосуватиме за законопроєкт про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.
Виконано
Сказано 2 березня 2021 р.

Джерело

  • https://censor.net/ua/news/3250959/batkivschyna_ne_bude_pidtrymuvaty_zakonoproyekt_pro_vidnovlennya_roboty_vkks_nardep_sobolyev
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=10184
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=14051
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=14463

Результат

29 червня 2021 року Верховна рада ухвалила законопроєкт 3711-д(про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України), який перезапускає Вищу кваліфікаційну комісію суддів (ВККС). ВККС – головний орган, який займається добором й оцінюванням суддів і рекомендує їх до призначення на посаду. Відбір до ВККС буде проходити у два етапи.

На першому етапі – членів ВККС відбиратиме Конкурсна комісія з питань доброчесності, яка буде складатися з шести членів: трьох чинних (або у відставці) суддів та трьох незалежних міжнародних експертів. Зокрема, депутати підтримали поправку №453 депутатки від “Слуги народу” Анастасії Радіної, яка передбачає, що рішення конкурсної комісії ухвалюються більшістю голосів за умови, що щонайменше двоє незалежних експертів, номінованих міжнародними партнерами, підтримали таке рішення; в разі неможливості прийняти рішення більшістю голосів прийнятим вважається рішення, яке підтримали щонайменше двоє незалежних експертів.

На другому етапі - після того, як конкурсна комісія затвердить перелік гідних кандидатів, остаточний склад ВККС з 16 членів призначить Вища рада правосуддя (ВРП) з-поміж запропонованих. Вища кваліфікаційна комісія суддів України вважається повноважною за умови призначення до її складу щонайменше 11 членів.

Депутати від фракції "Батьківщина" не підтримали ухвалення ініціативи, тому обіцянка отримує статус "виконано".

13 липня 2021 року рада прийняла законопроект 3711-д з урахування м пропозицій президента. Батьківщина знову не віддала жодного голосу за цей законопроект. Статус обіцянки залишається "виконано".