Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Віце-прем'єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Верещук пообіцяла утриматися під час голосування за законопроєкт про зброю

2 лютого 2021 року народний депутат України Ірина Верещук пообіцяла утриматися під час голосування за законопроєкт про зброю. Народний депутат аргументувала таке рішення тим, що проєкт закону № 4335 не було презентовано на Комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки. "Щодо зброї — я утримуватимусь і говорила про це публічно, бо ми не бачили цього законопроєкту на Комітеті. Дуже б хотілось до того, як вносяться такі важливі для суспільства законопроєкти, як Комітет з оборони та розвідки, бачити його. На жаль, ми не змогли, або не мали часу, або не мали бажання ініціатори принести до нас, ознайомитись, а відтак утримуватимусь", - зафіксовано у відео з офіційної сторінки Ірини Верещук на Facebook. 16 лютого 2021 року в інтерв'ю Ірина Верещук доповнила свою позицію словами: "Для мене позиція наступна: я не підтримуватиму у першому читанні, позаяк проєкт не був у нас у Комітеті", - зафіксовано у відео (0:23 - 0:30). Редакція врахує цей коментар під час визначення статусу обіцянки.
Архів
Сказано 2 лютого 2021 р.

Джерело

  • https://www.facebook.com/vereschuk.iryna/posts/1581598948693289
  • https://www.youtube.com/watch?v=WZ2m5hHa7KE
  • https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70363
  • https://youtu.be/OYtMMXDPLFk?t=834

Результат

4 березня 2021 року у Верховній Раді відбулося голосування за законопроєкти № 4335 про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї та № 4335-1 про цивільну зброю та боєприпаси, які мають на меті врегульовування права володіння, зберігання та носіння вогнепальної зброї та боєприпасів. Проте ці законопроєкти не були підтримані депутатами Верховної Ради.

Особисто Ірина Верещук була відсутньою під час голосування за ці проєкти законів.

Тому обыцянка переноситься в категорыю "архывны обыцянки".

В інтерв'ю 4 березня народний депутат України прокоментувала це голосування наступним чином: "Я не була присутня під час голосування, бо маю на те причини приватні, але, тим не менше, я би утрималась. І я бачу, що багато з моїх колег зробили те саме сьогодні. Ми не доопрацювали законопроєкт і не були готові до такої дискусії у залі. Так, у дискусії на фракції я брала участь і братиму, тому що розумію, що дискусія назріла: ми мусимо мати упорядкований облік, реєстр, ми мусимо розуміти, кому надається зброя, ми мусимо їх, людей, тренувати, ми мусимо розуміти, що з нею буде відбуватись у випадку, якщо людина буде у стані афекту чи іншому стані... Але на сьогодні той законопроєкт, який був запропонований, мусить бути доопрацьований. Він надійшов до зали і, як ви бачите, результат: навіть не повернули на доопрацювання", - зафіксовано у відео (13:54 - 14:51).

Обіцянка отримує статус "виконано", оскільки народний депутат виявила сталість і однозначність позиції, а також, попри її відсутність під час голосування, законопроєкти не були прийняті більшістю голосів. Ірина Верещук брала на себе зобов'язання утриматися від підтримки законопроєкту, оскільки він не був презентований на Комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки, що, на думку народного депутата, унеможливлює прийняття такого рішення.