Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Заступник голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

Качура пообіцяв направити депутатське звернення щодо правил за якими плагіат буде приводом для позбавлення вченого ступеня

18 грудня 2020 року народний депутат України Олександр Качура пообіцяв направити депутатське звернення з вимогою від парламенту запровадити правила за якими плагіат буде приводом для позбавлення вченого ступеня. "Давайте це питання будемо вимагати. Ми направимо депутатське звернення. Знову ж таки, в законному полі... Можемо просто направити депутатське звернення і поставити вимогу, що, як парламент, який призначив, будь ласка, введіть відповідні правила. Якщо там є плагіат, значить буде Шкарлет позбавлений свого вченого ступеня", - заявив він (відео 13:00-13:25).
Виконано
Сказано 18 грудня 2020 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=k6YxMm1ljQs&ab_channel=ApostropheTV
  • звернення
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=71083
  • https://www.slovoidilo.ua/2021/09/13/infografika/suspilstvo/anulyuvatymut-dyplom-pro-vyshhu-osvitu

Результат

Майже за рік, а саме 15 листопада 2021 року Олександр Качура направив відновідний лист міністру освіти з вимогою скасування вченого ступеня у разі виявлення академічної недоброчесності.

Варто зазначити, що раніше Кабінет міністрів ухвалив рішення, яке дає змогу анулювати диплом бакалаврів і магістрів через порушення академічної доброчесності. Порушення повинна фіксувати вчена рада кожного закладу вищої освіти. Людина, яку звинувачують у порушенні, може сама відмовитися від диплома і пройти повторну атестацію. Також 30 березня 2021 року ВРУ ухвалила проєкт закону №4667-1 про внесення змін до деяких Законів України щодо присудження наукових ступенів, який також спрямований на боротьбу з плагіатом та недоброчесністю. Наприклад, законопроєкт каже, що у випадку, якщо в дисертації на присудження доктора філософії виявлено плагіат, то таку дисертацію скасовує Національне агентство з забезпечення якості вищої освіти та ін.

Враховуючи факт направлення звернення, обіцянка отримує статус "виконано"