Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Президент України
  • Голова Ради національної безпеки і оборони України

Зеленський пообіцяв, що всі підприємства, які зупиняться через локдаун, отримають компенсацію за сплату ЄСВ за своїх найманих працівників

24 листопада 2020 року президент України Володимир Зеленський пообіцяв, що всі підприємства, які зупиняться через локдаун, отримають компенсацію за сплату ЄСВ за своїх найманих працівників. «Перше, одноразова матеріальна допомога тим, чия сфера діяльності потрапляє під заборону через посилення карантину. І якщо ви ФОП і змушені закрити, наприклад, кав'ярню, або найманий працівник і вас звільняють, бо кав'ярня, де ви працювали, на жаль закривається, ви зможете отримати допомогу в розмірі 8 тисяч гривень. Друге, одноразова матеріальна допомога суб'єктам господарювання задля збереження робочих місць. Якщо ви власник кав'ярні, наприклад, і ви не закрилися, але через карантин скоротили час роботи, нікого не звільнили, проте деяких працівників відправили у вимушену відпустку, тоді для виплат таким працівникам ви зможете отримати допомогу – це буде сума пропорційна часу простою у розмірі до 8 тисяч гривень на одного працівника. Третє, компенсація витрат за сплату ЄСВ. Наприклад, якщо через посилення карантину ваша діяльність забороняється ви отримаєте компенсацію за сплату ЄСВ за своїх найманих працівників. Звісно всі ці програми будуть доступними не лише кав'ярням, а всім хто постраждав від карантинних обмежень», – заявив Зеленський (відео 2:19).
Архів
Сказано 24 листопада 2020 р.

Джерело

  • https://youtu.be/eI4aU-U7Ok0?t=139
  • Лист Держцентру зайнятості
  • Лист Держцентру зайнятості
  • Лист Мінекономіки
  • Лист ДПС від 11 березня 2021 року

Результат

У процесі верифікації заяви з листа Державної податкової служби від 11 березня стало відомо, що всього було подано заяв на отримання одноразової компенсації витрат, понесених за сплату ЄСВ за найманих осіб, 2660 суб'єктами господарювання, з них:

1544 суб'єктам господарювання було виплачено компенсацію;

1116 суб'єктам господарювання було відмовлено у зв'язку з недотриманням умов порядку надання компенсації (постанова КМУ №1234 від 9 грудня 2020 року), в т.ч. через заборгованість зі сплати ЄСВ.

Враховуючи те, що причиною того, що не всі підприємства, які зупинилися через січневий локдаун, отримали компенсацію за сплату ЄСВ за своїх найманих працівників, було недотримання ними умов порядку надання компенсації, заяву перенесено до розділу «архів».