Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики

Гетманцев пообіцяв вирішити проблему "скруток" ПДВ за 3-4 місяці

16 грудня 2020 року народний депутат України Данило Гетманцев пообіцяв вирішити проблему "скруток" ПДВ на митниці за 3-4 місяці. Мураєв: "Це називається аванси. Авансова сплата податків. За рахунок цього вони виконали план" Гетманцев: "Я не про податок на прибуток кажу, а про ПДВ. Скручується ПДВ якраз... Я не заперечую, що проблема не вирішена до кінця. Ми її вирішимо до кінця, повірте. 3-4 місяці і скруток взагалі не буде ніяких" (відео 38:20-38:50).
Не виконано
Сказано 17 грудня 2020 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=BefleJNHEPo&ab_channel=%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B024
  • https://t.me/getmantsevdanil/1446
  • https://www.youtube.com/watch?v=E5vfL2PQGLA&t=1457s
  • https://t.me/getmantsevdanil/1205
  • https://lexinform.com.ua/v-ukraini/skrutky-pdv-cherez-tse-byudzhet-shhomisyatsya-vtrachaye-dva-z-polovynoyu-milyardy-gryven/
  • https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3236859-dfs-opriludnila-mehanizmi-podatkovih-skrutok-i-slahi-protidii-mahinaciam-z-pdv.html
  • https://www.epravda.com.ua/rus/columns/2021/05/13/673835/

Результат

Найбільш поширеною схемою ухилення від сплати ПДВ є формування "фіктивного" податкового кредиту, який отримав назву "скрутка". Ця схема полягає в тому, щоб поєднати в системі податковий кредит, сформований внаслідок ввезення або виготовлення товарів широкого вжитку, чи тих, які користуються попитом на тіньовому ринку і потім продаються за готівку без сплати податків, та податкове зобов’язання, що виникає в платників легального сектора економіки, коли їм потрібно легалізувати в системі електронного адміністрування податку на додану вартість товари, виготовлені в тіньовому секторі економіки. Функціонування "скруток" засноване на внесенні до податкової накладної завідомо неправдивих даних про постачання товарів, податковий кредит за якими потім використовують для зменшення податкових зобов’язань, що виникають при постачанні товарів, послуг, які надаються легальним сектором економіки.

Через так звані "скрутки" з ПДВ бюджет України щомісяця втрачає 2,5 млрд гривень. Загалом за січень 2019 року — березень 2020 року суб’єктами господарювання сформовано та використано фіктивного ПДВ на суму щонайменше 28,686 млрд грн. Про це йдеться в звіті тимчасової слідчої комісії (ТСК) Верховної Ради з питань розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих корупційних дій посадових осіб органів державної влади, які призвели до значних втрат дохідної частини держбюджету.

28 квітня 2021 року голова ДФС Вадим Мельник заявив, що протидія податковим "скруткам" була визначена одним із основних завдань ДФС під час його призначення на посаду голови відомства. Перші результати, за його словами, вже є: упродовж перших місяців 2021 року ДФС разом з Державною податковою службою України вдалося зменшити щомісячний обсяг "ПДВ-скруток" більш ніж на 1 млрд грн. "Проте зупинятися на досягнутому ми не будемо і продовжимо у взаємодії з іншими органами влади руйнувати шахрайські схеми", - додав він.

За словами голови ДФС Вадима Мельника від 13 травня 2021 року, завдяки спільній роботі ДФС і ДПС, від початку 2021 року середньомісячний обсяг "скруток" зменшився з 4 млрд грн до 2,9 млрд грн. Одночасно з цим, лише у першому кварталі 2021 року ДФС спільно з ДПС запобігли формуванню незаконного податкового кредиту з ПДВ на суму понад 1 млрд грн. За його словами вдалося зламати тренд зростання "схемного" ПДВ, через що відбувалося вимивання коштів з державного бюджету та фондів розвитку.

28 квітня 2021 року на засіданні Комітету в межах системної боротьби з тінню Данило Гетманцев заявив, що продовжує працювати схема продажу документів на пальне для "скруток" з ПДВ та податку на прибуток.

6 липня 2021 року Данило Гетманцев негативно оцінив роботу правоохоронців у боротьбі зі "скрутками".

3 серпня 2021 року Данило Гетманцев заявив, що: "Ми вже подолали схему з шахрайством з ПДВ масовим... На сьогодні, ми можемо сказати, що вона вирішена" (відео 24:10-24:30).

Обіцянки отримує статус "не виконано", оскільки не вдалось вирішити проблему "скруток" ПДВ до кінця в оголошений депутатом термін, а саме 4 місяці. Сам депутат та голова ДФС звітували про ефективну боротьбу зі "скрутками", однак наголошували про продовження існування схем. Тільки через 7 місяців після оголошення обіцянки депутат повідомив, що масове шахрайство з ПДВ вирішено.