Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Член Комітету з питань транспорту та інфраструктури

Величкович пообіцяв, що фракція "ЄС" проголосує за законопроект про повернення е-декларування, який передбачатиме кримінальну відповідальність

3 грудня 2020 року народний депутат України Микола Величкович пообіцяв, що фракція "Європейська солідарність" проголосує за той законопроект щодо відновлення електронного декларування, який передбачатиме кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Ведучий: "Пане, Миколо, ну і стосовно інших питань, зокрема з електронним декларуванням. Чи є у вас інформація, що питання буде вирішено принаймні до кінця року?" Величкович: "Ми би дуже хотіли, щоб завтра, в п'ятницю, це питання стояло і ми проголосували, і запустили відповідальність за не декларування чи недоброчесне декларування, чи обман в деклараціях чиновників і таким чином, щоб ми перше. Зберігали той курс в боротьбі з корупцією і ми дотримувалися всіх міжнародних домовленостей і таким чином дали сигнал нашим міжнародним партнерам, що з Україною можна мати справу, що ми дотримуємося своєї стратегії...Тому як тільки завтра ці законопроекти будуть стояти, а ми на цьому наполягаємо, "Європейська солідарність" буде голосувати і будемо закликати всіх своїх колег, незалежно від вподобань проголосувати..." Ведучий: "Я так розумію ви готові підтримувати будь-які ініціативи?" Величкович: "Там є декілька законопроектів, ми будемо підтримувати ті, які відновлять відповідальність і кримінальну відповідальність". (відео 16:16 - 17:55)
Виконано
Сказано 3 грудня 2020 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=3sCdj9t4geE&list=WL&index=4
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=8497
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=14055

Результат

Обіцянка отримує статус "виконано", оскільки фракція "Європейська солідарність" підтримала законопроект, який передбачає притягнення до кримінальної відповідальності за неправдиве декларування.

4 грудня 2020 року ВРУ ухвалила законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (№4460-д). Даний законопроект передбачає усунення прогалини в законодавстві у зв’язку з рішенням Конституційного Суду України від 27 жовтня 2020 року № 13-р/2020 та притягувати до кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації та за неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

29 червня 2021 року народні депутати Верховної Ради України підтримали законопроєкт №4651 про відповідальність за недостовірне декларування. Таке голосування у парламенті відбулося після того, як він отримав пропозиції до документа від президента Володимира Зеленського. Згідно з президентськими правками, неподання декларації уповноваженою особою пропонується карати штрафом, громадськими роботами, обмеженням волі на строк до двох років або позбавленням волі строком на один рік. Також з законопроєкту вилучили положення, згідно з яким майно, що перебуває у володінні або користуванні членів сім'ї декларанта, необхідно вказувати у декларації, лише якщо члени сім'ї декларанта подали йому відповідну інформацію. Фракція "ЄС" підтримала даний законопроєкт.