Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Співголова депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Член Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

Геращенко заявила, що фракція "ЄС" підтримає законопроект про e-декларування лише за наявності норми про кримінальну відповідальність

3 грудня 2020 року народний депутат України Ірина Геращенко заявила, що фракція "Європейська солідарність" підтримає законопроект про повернення електронного декларування лише за наявності норми про кримінальну відповідальність щодо недостовірного декларування. Журналіст: "Кримінальна відповідальність завадить чи просто штраф?" Геращенко: "Дивіться, наша фракція буде голосувати за кримінальну відповідальність і такою позиція є ще кількох фракцій. Кілька фракцій навпаки стоять дуже жорстко на позиції, що має бути враховане рішення Конституційного Суду і дуже важливо, щоб ви зрозуміли колеги. Немає сумніву у законі про кримінальну відповідальність, інакше його немає сенсу виносити в сесійну залу" (відео 1:32 - 2:03).
Виконано
Сказано 3 грудня 2020 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=YNuI0fQittE&list=WL&index=1
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=8497
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=14055

Результат

Обіцянка отримує статус "виконано", оскільки фракція "Європейська солідарність" підтримала законопроект, який передбачає притягнення до кримінальної відповідальності за неправдиве декларування.

4 грудня 2020 року ВРУ ухвалила законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (№4460-д). Даний законопроект передбачає усунення прогалини в законодавстві у зв’язку з рішенням Конституційного Суду України від 27 жовтня 2020 року № 13-р/2020 та притягувати до кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації та за неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

29 червня 2021 року народні депутати Верховної Ради України підтримали законопроєкт №4651 про відповідальність за недостовірне декларування. Таке голосування у парламенті відбулося після того, як він отримав пропозиції до документа від президента Володимира Зеленського. Згідно з президентськими правками, неподання декларації уповноваженою особою пропонується карати штрафом, громадськими роботами, обмеженням волі на строк до двох років або позбавленням волі строком на один рік. Також з законопроєкту вилучили положення, згідно з яким майно, що перебуває у володінні або користуванні членів сім'ї декларанта, необхідно вказувати у декларації, лише якщо члени сім'ї декларанта подали йому відповідну інформацію. Фракція "ЄС" підтримала даний законопроєкт.