Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Заступник голови депутатської фракції "Батьківщина"
  • Член Комітету з питань правової політики

Соболєв пообіцяв, що фракція "Батьківщина" буде голосуватиме за держбюджет лише, якщо в ньому буде передбачено створення спеціального ковідного фонду

1 грудня 2020 року народний депутат України Сергій Соболєв пообіцяв, що фракція не голосуватиме за держбюджет без внесення до нього спеціального ковідного фонду. "Без створення спеціального ковідного фонду наша фракція голосувати за цей бюджет не буде, бо це не є можливим для порятунку лікарів, вчителів і всіх тих, хто є на передовій сьогодні", - запевнив парламентар.
Виконано
Сказано 1 грудня 2020 р.

Джерело

  • https://iportal.rada.gov.ua/meeting/stenogr/show/7568.html
  • https://ba.org.ua/130704-2/
  • https://www.unn.com.ua/uk/news/1908073-spetsfond-zamist-kovidnogo-razumkov-poyasniv-vidminnosti
  • https://lb.ua/news/2020/12/15/473095_krulko_povidomiv_pro_stvorennya.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=8653

Результат

Зауважимо, що 8 жовтня 2020 року Голова Верховної Ради Дмитро Разумков зазначав що у бюджеті на 2021 рік не буде  окремого фонду для боротьби з COVID-19.    

Проте 14 грудня 2020 року напередодні прийняття бюджету на 2020 рік було вирішено створити альтернативу ковідному фонду  - "спецфонд".

На цей фонд передбачено значно меншу суму ніж на ковідний.  Джерела фінансування цього фонду – залишки коштів від ковідного фонду 2020 року, а також додаткові надходження.  

"Спец фонд" передбачає  2,6 млрд  грн на вакцинування, а також на боротьбу з коронавірусом і на фінансову підтримку медиків. Поза межами фонду, як зазначає Разумков,  кожне міністерство, яке пов’язане з боротьбою з COVID-19, отримає своє фінансування.   

Фракція Батьківщина у своєму баченні зрівняла по значенню ковідний та спец фонд, тому 12 з 24 депутатів підтримали бюджет на 2021 рік. Та зазначили, що створення фонду є однією з причин, яка спонукала їх підтримати бюджет. Оскільки "Батьківщина" добилася створення альтернативного фонду, та половина депутатів підтримала бюджет, обіцянка отримує статус "виконано".