Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Перший заступник Голови Верховної Ради України

Корнієнко пообіцяв послабити штрафи та процедури первинного облігу для ФОПів

16 листопада 2020 року народний депутат України Олександр Корнієнко пообіцяв, що буде прийнято законопроєкт про ФОПів, який включатиме послаблення штрафів та процедури первинного обліку. "Ми підтримуємо терміновий розгляд питань щодо ФОПів. Це законопроєкт, так званий, 4313… Зараз головне дати сигнал тим підприємцям, які, зокрема і біля Верховної Ради знаходяться, що ми це питання обов'язково взяли в роботу, обов'язково будемо вирішувати і якась модель буде в результаті прийнята. Чи буде включати відтермінування? Чи для певних категорій, чи для всіх? Про це треба дискутувати, але точно вона буде включати послаблення штрафів, послаблення процедури, так званого, первинного обліку", - зафіксовано у відео (1:55 – 2:45).
Виконано
Сказано 16 листопада 2020 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=3BFUoUA0iOM
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70450
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70557
  • https://biz.ligazakon.net/analitycs/200265_rro-u-2021-rots-shcho-priynyali-deputati--koli-zapratsyuyut-nov-pravila

Результат

17 листопада 2020 року на засіданні Верховної Ради України відбулось голосування за законопроєкт № 4313-д про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів про перенесення термінів набрання чинності норм щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг та лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій фізичними особами — платниками єдиного податку, однак він не набрав необхідної кількості голосів. Підтримали це рішення 17 депутатів. Корнієнко голосував проти.

Зауважимо, що проєкт закону № 4313-д передбачав перенесення до 1 січня 2022 року введення положень щодо обов'язкового застосування РРО ФОПами другої-четвертої груп, які мали застосовувати їх з 1 січня та з 1 квітня 2021 року. Водночас пропонувалося, щоб перенесення строків не стосувалося суб'єктів господарювання, які здійснюють "ризикові види діяльності". Також нагадаємо, що 4 листопада 2020 року законопроєкт № 4313 було відправлено на доопрацювання саме з тої причини, що він взагалі не передбачав наявність "ризикових груп" у відтермінуванні фіскалізації.

1 грудня 2020 року на засіданні Верховної Ради України було прийнято альтернативний законопроєкт № 4439-д про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо лібералізації застосування реєстраторів розрахункових операцій платниками єдиного податку та скасування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих штрафних санкцій. Підтримали це рішення 319 депутатів, серед них й Олександр Корнієнко.

Обіцянка отримує статус "виконано", тому що цей законопроєкт дійсно послаблює штрафи та процедури первинного обліку.