Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Голова депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки

Арахамія пообіцяв зареєструвати законопроект, який влаштує більшість ФОПів

17 листопада 2020 року народний депутат України Давид Арахамія пообіцяв зареєструвати компромісний законопроект, який влаштує більшість ФОПів щодо запровадження РРО. "Цей законопроект (про відтермінування запровадження РРО - ред.) ми провалюєм, там є норми, які багато ФОПів... Однак, для того щоб залишити можливість працювати, оскільки, якщо ми нічого не приймаємо до нового року тоді драконівські умови наступають для ФОПів. Тому ми його провалюємо і реєструємо новий законопроект, де ми домовляємось і робимо позицію, яка влаштує більшість ФОПів", - заявив він (відео).
Не виконано
Сказано 17 листопада 2020 р.

Джерело

  • https://www.facebook.com/100000879225863/videos/3576030312436241/
  • https://biz.ligazakon.net/news/200002_rada-vdtermnuvala-rro-ta-vstanovila-nov-lmti-fopam-priynyato-doopratsovaniy-proekt--4439-d
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=70557
  • https://iportal.rada.gov.ua/meeting/stenogr/show/7572.html
  • https://www.slovoidilo.ua/2020/12/02/pogljad/ekonomika/vidterminuvannya-rro-ekspert-poyasnyv-chomu-protesty-pidpryyemcziv-tryvatymut
  • https://focus.ua/ukraine/468520-save-fop-predprinimateli-obyavili-o-bessrochnoy-akcii-protesta-foto

Результат

Обіцянка отримує статус "не виконано" оскільки не було виконано умови обіцянки про які заявляв депутат, а саме:

1) "ми його провалюємо і реєструємо новий законопроект" - після того, як перший законопроект №4313 було провалено, Президент вніс новий законопроект, який був допрацьований депутатами та винесений на розгляд. Серед авторів законопроекту Давид Арахамія не значиться.

2) "ми домовляємось і робимо позицію, яка влаштує більшість ФОПів" - за словами депутата фракції "Слуга народу" експертів та представників самих ФОП вони не задоволені законопроектом, адже вимагали відміни, а не відтермінування.

Зокрема Олександр Качура заявив: "Я впевнений, що підприємці точно не відступлять. І вчорашнє наше голосування, що начебто багато народних депутатів у фракції думають, що на цьому припинився вже "податковий майдан". Ні, він тільки розпочинається. Я впевнений, що ми тільки ще більше обурили підприємців, тому що вони виходили не за відтермінування фіскалізації, вони виходили за повну відміну фіскалізації".

Політолог Олексій Якубін Зауважив: "Підприємцям не подобалося багато пропозицій, які були винесені в закон. В принципі, те, що Верховна рада ухвалила рішення про відтермінування, як мінімум, це заспокоїть частину людей. В цілому, це буде сприяти певній деескалації".

Лідер руху "Save ФОП" Сергій Доротич заявив: "4 грудня ми плануємо піковий день. До нас приєднаються інші протестні сили. Це буде масова акція всеукраїнського масштабу. Я прошу довіритися нам, ми не зупиняємося. Відстрочка на рік - це не вирішення, рік пройде дуже швидко".

1 грудня 2020 року народні депутати прийняли законопроект №4439-д щодо лібералізації застосування РРО платниками єдиного податку та скасування механізму кешбеку. Арахамія та 201 депутат "Слуг народу" голосували "за". Законопроект передбачає:

- ліміти для ФОП виходячи з розмірів мінімальної заробітної плати;

- скачування механізму кешбеку;

- відтермінування до 1 січня 2022 року обов'язкове застосування РРО;

- скасування штрафних санкції за невідповідність готівкових коштів.