Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Віце-прем'єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України

Верещук пообіцяла підтримати кандидатуру Вітренка на посаду віцепрем'єр-міністра лише за певних умов

19 грудня 2020 року народний депутат України Ірина Верещук пообіцяла не підтримувати кандидатуру Юрія Вітренка на посаду віцепрем'єр-міністра з енергетики, допоки він на цій посаді матиме на меті власне збагачення. "Пан Вітренко бідний?.. Ми ж не йдемо заробляти гроші на цю посаду (першого віцепрем'єр міністра енергетики, - ред.). Якщо він іде туди заробляти гроші, то я двічі не проголосую за нього. Ніколи не проголосую, бо це не та посада, де йдуть заробляти гроші", - зафіксовано у відео (9:28 - 9:40). Звертаємо увагу, що народний депутат чітко зазначила, що не готова підтримати кандидатуру Юрія Вітренка, допоки він не відмовиться від своєї премії. Питання ведучої: "Чи вистачить таких голосів за голосування за Вітренка, до прикладу, якщо воно буде у січні?" Відповідь Верещук: "А які підстави вносити кандидатуру? Він відмовиться від своєї премії? Він точно зробить цей крок і вся країна побачить його громадянську позицію, його фаховість у даному випадку? Якщо цього не станеться, то я особисто не підтримуватиму. Знову ж також буду утримуватися", - зафіксовано у відео (13:20 - 13:41). Нагадаємо, що Юрій Вітренко у рамках угоди з НАК "Нафтогаз України" за перемогу над "Газпромом" у Стокгольмському арбітражі має отримати виплати облігації внутрішньої державної позики (ОВДП).
Архів
Сказано 19 грудня 2020 р.

Джерело

  • https://youtu.be/3FgV_Rrdu-Y?t=569
  • https://ua-energy.org/uk/posts/rada-ne-pryznachyla-vitrenka-na-posadu-vitsepremier-ministra-z-enerhetyky
  • https://ua.interfax.com.ua/news/economic/710569.html
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=9057
  • https://lb.ua/news/2021/01/25/476086_vitrenko_fraktsii_sluga_narodu.html

Результат

28 січня 2021 року у Верховній Раді відбулося голосування про призначення Вітренка Юрія Юрійовича Першим віце-прем'єр-міністром України – Міністром енергетики України. 204 депутати проголосували "за" це рішення, однак Ірина Верещук утрималася від голосування.

Відповідно до пункту 4.1 регламенту аналітичного порталу "Слово і діло" обіцянка переноситься в архів, оскільки умови задля виконання обіцяного реалізовано не було, а саме: Юрій Вітренко публічно не відмовлявся від своєї премії, натомість наголосив, що ні за якої умови не відмовиться від неї.