Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Міністр юстиції України

Малюська планує протягом найближчих місяців імплементувати в українське законодавство низку реформ у сфері юстиції

6 жовтня 2020 року міністр юстиції України Денис Малюська заявив, що протягом найближчих місяців планує імплементувати в українське законодавство низку реформ у сфері юстиції: судова, антикорупційна реформи та реформа правоохоронних органів.
Архів
Сказано 6 жовтня 2020 р.

Джерело

  • https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1252240308490022&id=100011121947008
  • Лист Міністерства юстиції україни від 22 березня 2021 року

Результат

Відповідно до листа Міністерства юстиції України від 22 березня 2021 року, станом на поточну дату відбувається продовження імплементації в українське законодавство низки реформ у сфері юстиції:

- в частині судової реформи здійснено наступні дії: з метою приведення положень законодавства України у відповідність до рішення КСУ від 11 березня 2020 року № 4-р/2020, а також удосконалення процедури формування та діяльності органів суддівського самоврядування, 22 червня 2020 року Президентом України Володимиром Зеленським було внесено на розгляд законопроєкт "Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського самоврядування" (реєстраційний номер 3711). Відповідна ініціатива передбачає відновлення роботи вищої кваліфікаційної комісії суддів України. 3 березня 2021 року ВРУ прийняла законопроєкт в першому читанні. 15 лютого 2021 року Президентом України було внесено на розгляд ВРУ законопроєкт "Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя" (реєстраційний номер 5068). Станом на поточну дату відповідна законодавча ініціатива не виносилась на розгляд парламенту;

- в частині антикорупційної реформи здійснено наступні дії: ВРУ було прийнято закони України від 15 грудня 2020 року №1079-IX "Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо відновлення інституційного механізму запобігання корупції" та від 4 грудня 2020 року №1074-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування". Вищевказані законопроєкти набули чинності 30 грудня 2020 року. Прийняття парламентом відповідних законодавчих ініціатив відновило функціонування інституційного механізму запобігання корупції, що є основою антикорупційної реформи;

- в частині реформування прокуратури здійснено наступні дії: з метою забезпечення проведення конкурсу на адміністративні посади у САП ВРУ прийнято Закон України від 3 грудня 2020 року "Про внесення змін до розділу II "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури" щодо призначення на адміністративні посади у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі". Станом на поточну дату триває реформування прокуратури, розпочате відповідно до Закону України від 19 вересня 2019 року № 113-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи прокуратури".

Публікацію було вирішено перенести до розділу "архів" з огляду на те, що у процесі верифікації не було з'ясовано ролі міністра у імплементації в українське законодавство низки реформ у сфері юстиції – це забезпечувала, як і передбачено законодавством, Верховна Рада. А тому, не виникло підстав вважати, що саме міністр брав на себе зобов'язання забезпечити таку імплементацію на законодавчому рівні. Окрім того, на початку 2021 року редакцією ухвалене рішення не вважати обіцянками формулювання, в яких ідеться про плани – тож у майбутньому заяви з подібним формулюванням фіксуватися для верифікації не будуть.