Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Голова депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки

Арахамія пообіцяв блокувати створення ТСК по "Вагнерівцям"

17 вересня 2020 року народний депутат України Давид Арахамія пообіцяв особисто блокувати створення ТСК по "Вагнерівцям". "Так працює весь світ. Я не розумію, навіщо політизувати діяльність спецслужб. Це дурість. Партія "Голос" хотіла чомусь це зробити. У нас була тривала дискусія. Я доповів і довів до них свою думку, що якщо ви хочете дійсно розібратись, а не робити з цього якісь політичні речі, приходьте на комітет з розвідки… Ще раз я вам кажу. Я буду блокувати особисто. Тому, що я вважаю, що всі керівники спецслужб, хто брав участь і не брав, всі без виключення, що це взагалі дурниця", - заявив він (відео 0:55-2:45).
Архів
Сказано 17 вересня 2020 р.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=qroM8obMuck&feature=emb_logo
  • https://censor.net/ru/resonance/3249488/golova_frakts_golos_u_rad_yaroslav_jeleznyak_na_ostann_rshennya_vladi_vplinuli_vibori_v_ssha_pogrshennya
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=69953
  • http://static.rada.gov.ua/zakon/new/WR/WR180521.htm
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2?id=&pf3516=5243&skl=10
  • https://www.youtube.com/watch?v=dx-2b6mk4co&t=9915s&ab_channel=Shusteronline
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=12745
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=71403

Результат

23 лютого 2021 року Ярослав Железняк заявив: "Ми почекали чемно, і після цього ми, "Європейська солідарність", "За Майбутнє" і "Батьківщина" подали своїх кандидатів. На комітеті це питання було розглянуте і ТСК сформована. Тобто юридично там все готово. Ми виносимо, можемо проголосувати. Але, звичайно, це блокується".

У квітні Давид Арахамія надіслав нам лист в якому зазначено: " Проект Постанови «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих протиправних дій посадових осіб, що могли призвести до уникнення кримінальної відповідальності членами «приватної військової компанії Вагнера» та нанесення шкоди національним інтересам України» (реєстр. № 4105) було зареєстровано 16.09.2020 народним депутатом України – представником депутатської фракції Політичної Партії «ГОЛОС» у Верховній Раді України дев'ятого скликання Костенком Р.В. 19 серпня 2020 року № 2020-100 народним депутатом України Костенко Р.В. направив голові депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» Арахамії Д.Г. лист з проханням подати кандидатури до складу зазначеної комісії. Депутатською фракцією ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «СЛУГА НАРОДУ» пропозицій щодо кількісного та персонального складу утворюваної тимчасової слідчої комісії подано не було.

15 березня 2021 року Давид Арахамія зареєстрував законопроєкт №5243 про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб , що сприяли порушенню державного суверенітету та територіальної цілісності і несли загрозу національним інтересам та безпеці України. Її метою є встановлення фактів щодо можливих протиправних дій представників державної влади України, спрямованих на співпрацю з державою-агресором та іншу антиукраїнську діяльність.

У одному з ефірів Арахамія підтвердив, що ТСК таки буде створена.

Бутусов: "Арахамія, що давав забов'язання створити цю слідчу комісію 3 місяці тому. Я сподіваюсь, що Давид виконає свою обіцянку і не буде продовжувати цей фарс, бо 8 місяців Верховна рада не помічає цю ганебну історію.

Арахамія: "Так, вона у нас стоїть в порядку денному на наступний тиждень. Абсолютно" (відео 2:45:15).

Варто додати, що депутат ігнорував створення ТСК за ініціативи фракції "Голос", однак зареєстрував та просуває створення власної ТСК, яка передбачає розслідування фактів щодо можливого надання представниками державної влади України та іншими особами державі-агресору допомоги в протиправній діяльності проти України.

19 травня депутати ухвалили постанову №5243 про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування можливих протиправних дій представників державної влади та інших осіб, що сприяли порушенню державного суверенітету та територіальної цілісності і несли загрозу національним інтересам та безпеці України. Водночас постанова з питань розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих протиправних дій посадових осіб, що могли призвести до уникнення кримінальної відповідальності членами "приватної військової компанії Вагнера" №4105 була відхилена.

Обіцянка переноситься в категорію "архівні обіцянки", оскільки "Слово і діло" зафіксувало подібну обіцянку , яка отримала статус "не виконано".