Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Співголова депутатської фракції "Європейська Солідарність"
  • Член Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

Геращенко пообіцяла підтримати постанову про визнання ПВК "Вагнера", як терористичну організацію

7 вересня 2020 року народний депутат України Ірина Геращенко пообіцяла підтримати постанову про визнання ПВК "Вагнера", як терористичну організацію, якщо вона буде винесена на голосування в ВРУ. Сергій Гармаш: "Парламент два рази провалив голосування за визнання ЛНР, ДНР терористичними організаціями. По-перше, чому? По-друге, чи збираєтесь ви ставити це питання зараз?" Геращенко: "Я хочу вам сказати, ми, по-перше, провели тоді ці позиції, що це є терористичні організації в багатьох міжнародних резолюціях, в тому числі і в резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи, де я працювала в делегації, це була одна з наших поправок. І, звичайно, якщо Парламент винесе це на голосування, я, як завжди буду це підтримувати. Так само буду підтримувати і нашу постанову про визнання "вагнерівців" терористичною організацією". (відео 35:49 - 36:40)
У процесі
Сказано 7 вересня 2020 р.
Контроль виконання через 2 мiсяцi.

Джерело

  • https://www.youtube.com/watch?v=Bg1T_A9EgmQ
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?id=&pf3511=69267
  • http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/radan_gs09/ns_golos?g_id=12745

Результат

За даними сайту ВРУ народний депутат вже була ініціатором проекту Постанови про Звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОЧЕС, урядів і парламентів держав світу про визнання російських приватних військових компаній терористичними організаціями (№3735). Метою проекту Постанови є привернення уваги міжнародних організацій та урядів, парламентів держав світу до проблематики участі російських приватних військових компаній у збройних конфліктах на території України та інших держав, що сприяють розповсюдженню транснаціональної організованої злочинності, беруть участь у скоєнні військових злочинів та злочинів проти людяності, мають ознаки терористичних організацій. Постанова спрямована на забезпечення зупинення російської агресії та примушення російського керівництва відмовитися від фінансування, озброєння та підтримки приватних військових компаній шляхом прийняття відповідних обмежувальних санкцій. Станом на 18 травня 2021 року постанова знаходиться на стадії ознайомлення.

19 травня 2021 року ВРУ не змогла ухвалити проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування оприлюднених у засобах масової інформації фактів можливих протиправних дій посадових осіб, що могли призвести до уникнення кримінальної відповідальності членами "приватної військової компанії Вагнера" та нанесення шкоди національним інтересам України (№4105). "ЗА" проголосували лише 97 народних депутатів. Народний депутат Геращенко підтримала дану постанову.