Обіцянка політика

Після початку повномасштабної війни, яку розв’язала рф проти України, моніторинг виконання обіцянок тимчасово зупинено
  • Народний депутат України
  • Член депутатської фракції "Слуга народу"
  • Член Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва

Ясько пообіцяла розробити законопроект щодо відповідальності за підтримку анексії Криму

1 липня 2020 року народний депутат України Єлизавета Ясько пообіцяла, що найближчим часом розробить законопроект щодо відповідальності за підтримку анексії Криму. Голованов: "Ви один з ініціаторів і авторів закону про кримінальну відповідальність невизнання…". Ясько: "Так, я зараз розробляю цей законопроект ". Далі Ясько пояснює логіку ініціативи: "У нас є певні прогалини в нашому законодавстві, що дозволяють не нести відповідальність за певні заклики в підтримку окупації або за незаконне використання національних ресурсів, які є українськими на території Криму, але їх зараз використовують. З цим треба боротись". Депутат також сказала: "Ми маємо депутатів у нашому парламенті, які можуть собі дозволити поїхати в Москву на свої приватні візити про щось там домовлятись з Путіним. Це є неприйнятним, вони мусять, якщо вони не уповноважені на це, вони мусять нести відповідальність за це. Саме цей законопроект, який ми розробляємо, буде направлений, у тому числі і на такі дії, які йдуть проти державного суверенітету України". Щодо строків його появи, то депутат заявила: "Він скоро буде" (повна версія розмови з 14:27 по 16:37).
Виконано
Сказано 1 липня 2020 р.

Джерело

  • https://youtu.be/guPOH6z_IsU?t=867
  • https://www.radiosvoboda.org/a/news-yasko-vidpovidalnist-za-pidtrymku-anexiyi/30693493.html
  • https://legal100.org.ua/posilennya-vidpovidalnosti-za-kriminalni-pravoporushennya-proti-natsionalnoyi-bezpeki-ukrayini-4085-vid-14-09-2020/
  • https://www.facebook.com/lisa.yasko1/posts/10164369479130512

Результат

14 вересня 2020 року депутат зареєструвала законопроект №4085 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за заперечення міжнародних злочинів, агресії Російської Федерації, злочинів, пов’язаних з окупацією Російською Федерацією частини території України, порушення окремими категоріями осіб заборон та обмежень щодо встановлення зв’язків і взаємодії з органами влади Російської Федерації, окупаційними адміністраціями, посилення відповідальності за кримінальні правопорушення проти основ національної безпеки України".

21 вересня 2020 року депутат зареєструвала законопроект №4136 "Про особливості державної політики щодо встановлення заборони для окремих категорій осіб публічних висловлювань щодо заперечення окремих міжнародних злочинів або виправдання дій їх організаторів, збройної агресії Російської Федерації і тимчасової окупації частини території України, щодо заборони та обмеження взаємодії і зв’язків таких осіб з органами влади і посадовими особами Російської Федерації та незаконними органами (посадовими особами), створеними на тимчасово окупованій території України".

Обіцянка отримує статус "виконано".